Wraz z nadejściem lata częściej sięgamy po lody i sorbety. Te drugie z roku na rok zyskują na popularności, szczególnie wśród osób dbających o szczupłą sylwetkę. Skąd pochodzą sorbety i co sprawia, że delektują się nimi ludzie na całym świecie?

Owocowe orzeźwienie

Sorbet to orzeźwiający deser, który, na co wskazuje jego nazwa, wywodzi się ze Wschodu. W przeszłości Chińczycy mieszali lód z górskich lodowców z miodem lub słodkimi owocami, tworząc w ten sposób delikatnie słodkie, przynoszące wytchnienie w upalne dni kompozycje smakowe. W języku tureckim określany jest słowem „serbat” lub „serbet”.

Sorbety, które znają Europejczycy powstały natomiast we Włoszech. Pierwsze przepisy na ten rodzaj lodów zostały zainspirowane recepturami Marko Polo zebranymi podczas azjatyckich wojaży. Podróżnik zachwycał się kompozycjami na bazie śniegu, miąższu owoców i soku. Następnie sorbety, za sprawą Katarzyny Medycejskiej, zawędrowały do Francji i innych krajów. Choć w poszczególnych państwach często różnią się konsystencją lub stopniem zamrożenia, sorbety to doskonale orzeźwiające desery, które mogą być alternatywą dla tradycyjnych lodów.