Długie, jesienne wieczory sprzyjają chwilom kulinarnej rozpusty, dlatego warto z wyprzedzeniem poszukać przepisów na przekąski, które nie tylko będą smaczne, ale również pełnowartościowe. My proponujemy wegański deser a’la snickers na bazie kaszy jaglanej, daktyli i chrupiących orzechów. To sycące i pełne składników odżywczych danie, które posmakuje i młodszym, i starszym łasuchom.

Wegański deser a’la snickers

Składniki (4 porcje):

· 100 g surowej kaszy jaglanej

· 0,7 litra wody Mama i ja

· 100 ml śmietanki wegetariańskiej (np. kokosowej)

· 2-3 krople aromatu waniliowego

· 100 g orzechów ziemnych prażonych (bez soli) + garść do posypania

· 10 dużych daktyli bez pestek

· około 1 szklanki mleka roślinnego

· 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub np. erytrolu, ksylitolu

· 2-3 łyżki kakao lub karobu

Wykonanie:

· Kaszę ugotuj w wodzie Mama i ja według zaleceń producenta, a następnie ostudź.

· Kaszę zmiksuj wraz ze śmietanką, solą oraz aromatem na gładko.

· Orzechy, daktyle, cukier i kakao (karob) zblenduj na gładką masę, stopniowo dolewając mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

· Do pojemników wyłóż masę jaglaną, krem orzechowy, a wierzch posyp orzechami

Woda źródlana Mama i ja

Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.

Strona www: https://wodadladziecka.pl/