Świeże pieczywo to niemal wzór wymarzonego śniadania, bo kto bowiem nie lubi rozpływającej się w ustach kromki z chrupiącą skórką. Domowe wypieki kojarzą się jednak z mozolną pracą i trudnością wykonania. Podpowiadamy, jak szybko i w kilku krokach wykonać wieloziarnisty chleb własnej roboty.

Szybki chleb pszenny z ziarnami

Fot. Materiały prasowe

Składniki (forma – keksówka 28 cm):

· 500 g mąki pszennej chlebowej

· 100 g Kresto słonecznik/dynia/siemię lniane

· 450 ml ciepłej wody

· 1 opakowanie drożdży instant (7-8 g)

· 1 łyżka soli

· 1/2 łyżeczki cukru

· 1 łyżka oleju Rapso (do wysmarowania formy)

· 2 łyżki otrębów pszennych (do wysypania formy)

· mak, mąka lub dowolne pestki do posypania chleba

Wykonanie:

1. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w dużej misce.

2. Dodajemy do nich wodę i przez ok. 4 minuty dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto mocno się klei, podsypujemy je odrobiną mąki.

3. Formę smarujemy olejem i wysypujemy otrębami.

4. Następnie do foremki wykładamy ciasto, wyrównujemy wierzchnią warstwę ręką zwilżoną w wodzie i posypujemy ją makiem lub dowolnymi ziarnami.

5. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30–40 minut w ciepłe miejsce. Powinno ono wyrosnąć na około 1 cm ponad brzeg formy.

6. Do rozgrzanego do 200°C piekarnika wstawiamy na dno blaszkę wypełnioną wodą.

7. Chleb pieczemy na środkowej półce (nad blaszką z wodą) przez 50–60 minut, do momentu ładnego zarumienienia.

8. Upieczony chleb wyjmujemy od razu z formy i studzimy go na kratce.

Umieszczenie blaszki z wodą w piekarniku spowoduje, że chleb będzie wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz.