Płyta gazowa – szklana czy emaliowana?
Madams
Filet z kaczki z serowym arancini
Składniki:
Arancini
Gruszka
Sos malinowy
Arancini
Rozpuszczamy masło dodajemy cebulkę, podsmażamy na złoty kolor, dodajemy ryż i prażymy go, dolewamy wodę zgodnie z opisem na opakowaniu i dusimy aż będzie miękki. Po wystygnięciu ryżu dodajemy starty ser, mieszamy i doprawiamy do smaku. Po doprawieniu, formujemy kulki. Zrobione kulki panierujemy w mące jajku i bułce po czym je smażymy na patelni na głębokim oleju, aż uzyskają złoty kolor.
Gruszkę obieramy marynujemy w białym winie i przyprawach, następnie smażymy ją na patelni do odparowania wina.
Sos malinowy
Wlewamy czerwone wino do garnka dodajemy maliny cukier, sól i pieprz, zagotowujemy wszystko razem po czym blendujemy i odparowujemy, gdy sos zgęstnieje odstawiamy go .
Filet z kaczki doprawiamy solą i pieprzem, kładziemy na zimną patelnie od strony skóry i zaczynamy smażyć, aż skóra się wytopi i ładnie zrumieni przekładamy na drugą stronę i również smażymy do zrumienienia. Po obsmażeniu wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 ℃ i pieczemy 15 min. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy mięso na 5 minut aby odpoczęło.
Układamy na talerzu kaczkę, dodajemy gruszkę, arancini, i polewamy sosem malinowym. Dekorujemy świeżymi ziołami np. tymiankiem, rozmarynem, rukolą lub tym co lubimy .
Ostatnie komentarze