Filet z kaczki z serowym arancini i skompresowaną gruszką z sosem malinowym
Filet z kaczki z serowym arancini
Składniki:
- 1 szt. filetu z kaczki
Arancini
Polecane artykuły
Co tak naprawdę, według terapeuty, oznacza: mamy kryzys małżeński?
Hanna Szczygieł Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/5631416693_57eb672761_k-1-1024x686.jpg 800 536Siedem rzeczy, które powinnaś powiedzieć swojemu wewnętrznemu dziecku
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/pexels-quang-anh-ha-nguyen-884977-1024x683.jpg 800 534Siedem rzeczy, które możesz puścić wolno, a świat się nie zawali
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/05/pexels-gelatin-6357184-scaled-e1621371933148-1024x803.jpg 800 627- 50g ryżu
- 30g cebuli
- 20g masła
- Woda zgodnie z przepisem
- 50g sera Gouda Mońki
- 1 jajko
- 30g mąki
- 50g bułki tartej
Gruszka
- 50g gruszki
- 50 ml białego wytrawnego wina
- Sól, pieprz
Sos malinowy
- 30g malin
- 50ml czerwonego wina
- 20g miodu
- Sól, pieprz
Arancini
Rozpuszczamy masło dodajemy cebulkę, podsmażamy na złoty kolor, dodajemy ryż i prażymy go, dolewamy wodę zgodnie z opisem na opakowaniu i dusimy aż będzie miękki. Po wystygnięciu ryżu dodajemy starty ser, mieszamy i doprawiamy do smaku. Po doprawieniu, formujemy kulki. Zrobione kulki panierujemy w mące jajku i bułce po czym je smażymy na patelni na głębokim oleju, aż uzyskają złoty kolor.
Gruszkę obieramy marynujemy w białym winie i przyprawach, następnie smażymy ją na patelni do odparowania wina.
Sos malinowy
Wlewamy czerwone wino do garnka dodajemy maliny cukier, sól i pieprz, zagotowujemy wszystko razem po czym blendujemy i odparowujemy, gdy sos zgęstnieje odstawiamy go .
Filet z kaczki doprawiamy solą i pieprzem, kładziemy na zimną patelnie od strony skóry i zaczynamy smażyć, aż skóra się wytopi i ładnie zrumieni przekładamy na drugą stronę i również smażymy do zrumienienia. Po obsmażeniu wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 ℃ i pieczemy 15 min. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy mięso na 5 minut aby odpoczęło.
Układamy na talerzu kaczkę, dodajemy gruszkę, arancini, i polewamy sosem malinowym. Dekorujemy świeżymi ziołami np. tymiankiem, rozmarynem, rukolą lub tym co lubimy .
Ostatnie komentarze