Udka gęsie pieczone
Składniki:
2 udka gęsie,
2 ząbki czosnku,
Polecane artykuły
Co tak naprawdę, według terapeuty, oznacza: mamy kryzys małżeński?
Hanna Szczygieł Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/5631416693_57eb672761_k-1-1024x686.jpg 800 536Siedem rzeczy, które powinnaś powiedzieć swojemu wewnętrznemu dziecku
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/pexels-quang-anh-ha-nguyen-884977-1024x683.jpg 800 534Siedem rzeczy, które możesz puścić wolno, a świat się nie zawali
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/05/pexels-gelatin-6357184-scaled-e1621371933148-1024x803.jpg 800 6271 łyżka miodu,
200 ml białego wina,
przyprawy (sól, pieprz, majeranek).
Sposób przygotowania:
- Udka gęsie natrzeć solą, pieprzem i majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawić na kilkanaście godzin w chłodne miejsce.
- Ułożyć udka w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C, podpiekać przez pół godziny.
- Po tym czasie wlać do brytfanny białe wino, przykryć pokrywką, zmniejszyć temperaturę do 170°C, piec dalej do miękkości mięsa (ok. 2,5 godziny).
- Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryć udka, posmarować miodem, aby się ładnie zarumieniły.
Krystyna Ziejewska, prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi
Źródło: PD, Alicja Ponder, www.akademiadobregosmaku.sggw.pl,
Ostatnie komentarze