Składniki:

2 udka gęsie,

2 ząbki czosnku,

1 łyżka miodu,

200 ml białego wina,

przyprawy (sól, pieprz, majeranek).

Sposób przygotowania:

  1. Udka gęsie natrzeć solą, pieprzem i majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawić na kilkanaście godzin w chłodne miejsce.
  2. Ułożyć udka w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C, podpiekać przez pół godziny.
  3. Po tym czasie wlać do brytfanny białe wino, przykryć pokrywką, zmniejszyć temperaturę do 170°C, piec dalej do miękkości mięsa (ok. 2,5  godziny).
  4. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryć udka, posmarować miodem, aby się ładnie zarumieniły.

Krystyna Ziejewska, prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi

Źródło: PD,  Alicja Ponderwww.akademiadobregosmaku.sggw.pl,