Przepisy Darii Ładochy, ambasadorki Rama Używaj Jak M@sło
Kokosowe risotto ze szparagami, cukinią i kalarepką
Przygotuj:
- 1 szklankę ryżu arborio
- 2 szalotki posiekane w kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 papryczkę chilli, drobno posiekaną
- 1 pęczek szparagów
- 1 szklankę białego wina
- ½ cukinii pokrojonej w plastry cienkie
- ½ szklanki mleczka kokosowego
- 2 łyżki posiekanej mięty
- sok z 2 limonek
- pieprz cytrynowy, sól, suszone oregano
- Rama Używaj Jak M@sło
- 500 ml wywaru z jarzyn
- ½ szklanki solonych orzechów ziemnych
- ½ kalarepki obranej ze skórki i pokrojonej na ćwiartki
Przygotowanie:
Polecane artykuły
Co tak naprawdę, według terapeuty, oznacza: mamy kryzys małżeński?
Hanna Szczygieł Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/5631416693_57eb672761_k-1-1024x686.jpg 800 536Siedem rzeczy, które powinnaś powiedzieć swojemu wewnętrznemu dziecku
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/pexels-quang-anh-ha-nguyen-884977-1024x683.jpg 800 534Siedem rzeczy, które możesz puścić wolno, a świat się nie zawali
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/05/pexels-gelatin-6357184-scaled-e1621371933148-1024x803.jpg 800 627- Na patelni rozgrzej Ramę Używaj Jak M@sło, podsmaż czosnek, szalotkę i chilli.
- Kalarepkę i szparagi pokrój na małe kawałki, a następnie dodaj na patelnię.
- Po 2 minutach na patelnię wsyp ryż i dodaj przyprawy, smaż wszystko przez chwilę, a następnie zalej bulionem warzywnym, tak żeby przykrył powierzchnię ryżu. Gdy ryż będzie wchłaniał bulion, stopniowo dolewaj płyny – bulion na przemian z winem.
- Po ok. 10 minutach gotowania ryżu, ułóż na wierzchu plastry cukinii, po upływie kolejnych 10 minut zalej mleczkiem kokosowym. Zagotuj, wyłącz źródło ciepła.
- Dodaj sok z limonki i łyżkę Ramy Używaj Jak M@sło, by danie nabrało aksamitnej struktury. Dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżą miętą i orzechami. Udekoruj plasterkami limonki.
Gulasz z boczniaków z jarmużem i orzechami piniowymi
Składniki:
- 500 g boczniaków
- 1 cebula cukrowa
- 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- liście jarmużu
- Rama Używaj Jak M@sło
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- sól, pieprz cytrynowy
- 200 ml śmietanki sojowej
- zielona pietruszka
- orzechy piniowe podprażone na suchej patelni
- 100 g pomidorów koktajlowych
- ½ szklanki białego wina
- 1 szklanka bulionu
- skórka z cytryny
Do podania: ryż, makaron albo grzanki
Przygotowanie:
- W garnku podgrzej Ramę Używaj Jak M@sło i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek.
- Dodaj grzyby pokrojone na mniejsze kawałki oraz marchewkę. Całość dopraw solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i papryką wędzoną, a następnie podlej winem.
- Odparuj alkohol z wina i wlej szklankę bulionu.
- Następnie dodaj śmietankę sojową, pomidory koktajlowe, jarmuż i doprowadź do wrzenia.
- Na koniec dopraw skórką z cytryny, posiekaną pietruszką i orzechami piniowymi. Podawaj z ryżem, makaronem lub grzankami.
Ciabatta z jajkiem sadzonym i warzywami
Przygotuj:
- 4 ciabatty przekrojone na pół i ugrillowane na patelni
- 200 g szpinaku
- 1 łyżeczkę czosnku granulowanego
- kilka suszonych pomidorów w oleju pociętych na paseczki
- 1 miękkie awokado
- kiełki słonecznika
- jajka
- 3 ogórki małosolne
- sałatę rzymska
- Rama Używaj Jak M@sło
- sól, pieprz
- 2 łyżki czarnuszki
Przygotowanie:
- Na patelni rozpuść Ramę Używaj Jak M@sło, następnie dodaj szpinak i suszone pomidory. Przypraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając od czasu do czasu.
- W tym samym czasie możesz przygotować awokado i ogórka małosolnego. Awokado i ogórka małosolnego obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry.
- Na innej patelni usmaż jajko sadzone.
- Ciabatty ugrilluj na patelni grillowej.
- Teraz masz już wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować pyszną kanapkę z Rama Używaj Jak M@sło.
- Grzankę posmaruj Ramą Używaj JM@sło. Następnie połóż na niej sałatę rzymską, szpinak z pomidorami suszonymi, awokado, ogórka małosolnego, a na wierzch jajko sadzone. Posyp kiełkami słonecznika i czarnuszką – gotowe!
Gulasz z boczniaków z jarmużem i orzechami piniowymi
Składniki:
- 500 g boczniaków
- 1 cebula cukrowa
- 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- liście jarmużu
- Rama Używaj Jak M@sło
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- sól, pieprz cytrynowy
- 200 ml śmietanki sojowej
- zielona pietruszka
- orzechy piniowe podprażone na suchej patelni
- 100 g pomidorów koktajlowych
- ½ szklanki białego wina
- 1 szklanka bulionu
- skórka z cytryny
Do podania: ryż, makaron albo grzanki
Przygotowanie:
- W garnku podgrzej Ramę Używaj Jak M@sło i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek.
- Dodaj grzyby pokrojone na mniejsze kawałki oraz marchewkę. Całość dopraw solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i papryką wędzoną, a następnie podlej winem.
- Odparuj alkohol z wina i wlej szklankę bulionu.
- Następnie dodaj śmietankę sojową, pomidory koktajlowe, jarmuż i doprowadź do wrzenia.
- Na koniec dopraw skórką z cytryny, posiekaną pietruszką i orzechami piniowymi. Podawaj z ryżem, makaronem lub grzankami.
Ostatnie komentarze