Kokosowe risotto ze szparagami, cukinią i kalarepką

Przygotuj:

  • 1 szklankę ryżu arborio
  • 2 szalotki posiekane w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 papryczkę chilli, drobno posiekaną
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 szklankę białego wina
  • ½ cukinii pokrojonej w plastry cienkie
  • ½ szklanki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • sok z 2 limonek
  • pieprz cytrynowy, sól, suszone oregano
  • Rama Używaj Jak M@sło
  • 500 ml wywaru z jarzyn
  • ½ szklanki solonych orzechów ziemnych
  • ½ kalarepki obranej ze skórki i pokrojonej na ćwiartki

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej Ramę Używaj Jak M@sło, podsmaż czosnek, szalotkę i chilli.
  2. Kalarepkę i szparagi pokrój na małe kawałki, a następnie dodaj na patelnię.
  3. Po 2 minutach na patelnię wsyp ryż i dodaj przyprawy, smaż wszystko przez chwilę, a następnie zalej bulionem warzywnym, tak żeby przykrył powierzchnię ryżu. Gdy ryż będzie wchłaniał bulion, stopniowo dolewaj płyny – bulion na przemian z winem.
  4. Po ok. 10 minutach gotowania ryżu, ułóż na wierzchu plastry cukinii, po upływie kolejnych 10 minut zalej mleczkiem kokosowym. Zagotuj, wyłącz źródło ciepła.
  5. Dodaj sok z limonki i łyżkę Ramy Używaj Jak M@sło, by danie nabrało aksamitnej struktury. Dokładnie wymieszaj. Podawaj ze  świeżą miętą i orzechami. Udekoruj plasterkami limonki.

Gulasz z boczniaków z jarmużem i orzechami piniowymi

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 1 cebula cukrowa
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • liście jarmużu
  • Rama Używaj Jak M@sło
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 200 ml śmietanki sojowej
  • zielona pietruszka
  • orzechy piniowe podprażone na suchej patelni
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • ½ szklanki białego wina
  • 1 szklanka bulionu
  • skórka z cytryny

Do podania: ryż, makaron albo grzanki

Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzej Ramę Używaj Jak M@sło i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek.
  2. Dodaj grzyby pokrojone na mniejsze kawałki oraz marchewkę. Całość dopraw solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i papryką wędzoną, a następnie podlej winem.
  3. Odparuj alkohol z wina i wlej szklankę bulionu.
  4. Następnie dodaj śmietankę sojową, pomidory koktajlowe, jarmuż i doprowadź do wrzenia.
  5. Na koniec dopraw skórką z cytryny, posiekaną pietruszką i orzechami piniowymi. Podawaj z ryżem, makaronem lub grzankami.

Ciabatta z jajkiem sadzonym i warzywami

Fot. Materiały prasowe

Przygotuj:

  • 4 ciabatty przekrojone na pół i ugrillowane na patelni
  • 200 g szpinaku
  • 1 łyżeczkę czosnku granulowanego
  • kilka suszonych pomidorów w oleju pociętych na paseczki
  • 1 miękkie awokado
  • kiełki słonecznika    
  • jajka  
  • 3 ogórki małosolne
  • sałatę rzymska
  • Rama Używaj Jak M@sło
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki czarnuszki

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozpuść Ramę Używaj Jak M@sło, następnie dodaj szpinak i suszone pomidory. Przypraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając od czasu do czasu.
  2. W tym samym czasie możesz przygotować awokado i ogórka małosolnego. Awokado i ogórka małosolnego obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry.
  3. Na innej patelni usmaż jajko sadzone.
  4. Ciabatty ugrilluj na patelni grillowej.
  5. Teraz masz już wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować pyszną kanapkę z Rama Używaj Jak M@sło.
  6. Grzankę posmaruj Ramą Używaj JM@sło. Następnie połóż na niej sałatę rzymską, szpinak z pomidorami suszonymi, awokado, ogórka małosolnego, a na wierzch jajko sadzone. Posyp kiełkami słonecznika i czarnuszką – gotowe!

Gulasz z boczniaków z jarmużem i orzechami piniowymi

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 1 cebula cukrowa
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • liście jarmużu
  • Rama Używaj Jak M@sło
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 200 ml śmietanki sojowej
  • zielona pietruszka
  • orzechy piniowe podprażone na suchej patelni
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • ½ szklanki białego wina
  • 1 szklanka bulionu
  • skórka z cytryny

Do podania: ryż, makaron albo grzanki

Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzej Ramę Używaj Jak M@sło i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek.
  2. Dodaj grzyby pokrojone na mniejsze kawałki oraz marchewkę. Całość dopraw solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i papryką wędzoną, a następnie podlej winem.
  3. Odparuj alkohol z wina i wlej szklankę bulionu.
  4. Następnie dodaj śmietankę sojową, pomidory koktajlowe, jarmuż i doprowadź do wrzenia.
  5. Na koniec dopraw skórką z cytryny, posiekaną pietruszką i orzechami piniowymi. Podawaj z ryżem, makaronem lub grzankami.