Quesadilla z serem edamskim, papryką, cukinią i chutneyem z mango i mięty

Składniki:

  • 1szt tortilla
  • 50g chorizo
  • 100g ser Edamski Mońki
  • 50g pomidorów pelatti
  • 1 ząbek  czosnku
  • 5g bazylii lub pęczek bazylii
  • 1 papryczka chili
  • 1 papryka czerwona
  • 50 g cukinii
  • 30g rukoli
  • 30g czerwonej cebuli
  • 50g mango
  • 5g mięty lub pęczek mięty
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Sos pomidorowy

Blendujemy  pomidory z czosnkiem, bazylią  i przyprawami.

Tortillę rozkładamy , robimy jedno nacięcie od środka do rantu, smarujemy sosem, na ¼ dodajemy starty ser na następną ¼ dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę  i rukolę, na następną ¼  chorizo  i czerwoną cebulę, na ¼ dodajemy cukinie . Po rozłożeniu składników składamy na 4, żeby wyszedł trójkąt. Pieczemy w 180 ℃ około 15 min lub grillujemy lub zapiekamy w tosterze.

Chutney

Mango razem z czerwoną cebulą  obieramy  i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy mięty, drobno posiekanej papryczki chilli,  przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy z góry  quesadille  i dekorujemy rukolą.