Ptasie mleczko z truskawkami
Delikatna pianka, słodkie truskawki, chrupiący herbatnik, a wszystko podane na zimno prosto z lodówki. Ptasie mleczko z truskawkami to wymarzony deser na letnie drugie śniadanie lub podwieczorek. Pokrojony w wygodną kostkę szybko znajdzie zwolenników nawet wśród największych niejadków.
Ptasie mleczko z truskawkami – przepis
Składniki (forma: 24 x 33 cm, wysokość 7 cm):
- 4 galaretki truskawkowe
- 750 ml wody Mama i ja
- 750 ml śmietany 30%
- ok. 300 g truskawek
- herbatniki
Dodatkowo:
Polecane artykuły
Co tak naprawdę, według terapeuty, oznacza: mamy kryzys małżeński?
Hanna Szczygieł Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/5631416693_57eb672761_k-1-1024x686.jpg 800 536Siedem rzeczy, które powinnaś powiedzieć swojemu wewnętrznemu dziecku
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/pexels-quang-anh-ha-nguyen-884977-1024x683.jpg 800 534Siedem rzeczy, które możesz puścić wolno, a świat się nie zawali
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/05/pexels-gelatin-6357184-scaled-e1621371933148-1024x803.jpg 800 627- folia spożywcza
- 2 łyżki oleju
Ptasie mleczko z truskawkami – wykonanie:
1. Rozpuść galaretki w gorącej wodzie i odstaw do przestudzenia.
2. Formę wysmaruj olejem, wyłóż folią i ,,przyklej” ją dokładnie do foremki – ułatwi to wyjęcie ciasta z formy.
3. Na dno foremki wyłóż 1 warstwę herbatników oraz odszypułkowane truskawki (większe przekrój na połówki).
4. Gdy galaretka lekko zgęstnieje, rozpocznij ubijanie śmietany. Następnie do sztywnej śmietany wlej cienkim strumieniem tężejącą galaretkę, ciągle ubijając.
5. Całą masę wylej do formy (aby wyrównać powierzchnię ciasta, uderz foremką 2 razy o stół).
6.Na górę masy wyłóż równomiernie herbatniki i przełóż ciasto do lodówki na minimum 4 godziny.
7.Uwaga: formę warto zabezpieczyć przed włożeniem do lodówki folią spożywczą, lub aluminiową, aby ciasto „nie przeszło” zapachami lodówki.
8.Ciasto pokrój w kostkę, jaką wyznaczają herbatniki. Przed podaniem można porcje ciasta oprószyć lekko cukrem pudrem i ułożyć na każdym z nich ćwiartkę truskawki.
Woda źródlana Mama i ja
Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.
Strona www: https://wodadladziecka.pl/
Przeczytaj także
- prev
- Następny
Ostatnie komentarze