Lato to sezon, kiedy świeżych owoców jest pod dostatkiem. Ich smak wykorzystać można do przepysznych deserów. W towarzystwie migdałów i delikatnego serka mascarpone będą stanowić świetny dodatek do tarty w letnim wydaniu.

Tarta migdałowa z owocami

Tarta migdałowa z owocami
Fot. Materiały prasowe

Lody:

· 200 g migdałów tartych BackMit

· 1 opakowanie ciasta francuskiego

· 500 ml sera mascarpone (schłodzony przez noc)

· 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem

· mleko

· owoce sezonowe (ok. 500 g)

· cukier puder (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Budyń gotujemy w połowie porcji mleka zalecanej przez producenta. W ten sposób uzyskamy bardzo gęstą pulpę. Studzimy, najlepiej przez noc w lodówce.

2. Tarte migdały wysypujemy na dużą, rozgrzaną patelnię. Cały czas mieszając, doprowadzamy do ich lekkiego zbrązowienia. Studzimy, najlepiej przez noc w lodówce.

3. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Formujemy go na papierze do pieczenia i obciążamy np. fasolą, ciecierzycą, czy przeznaczonymi do tego specjalnymi kuleczkami.

4. Ciasto pieczemy według zaleceń producenta. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy obciążenie
i studzimy ciasto.

5. Ser mascarpone wykładamy do misy miksera, dodajemy pulpę budyniową i ubijamy powoli, stopniowo zwiększając obroty miksera.

6. Do ubitej masy dodajemy tarte migdały i dokładnie mieszamy.

7. Wykładamy na ciasto masę migdałową. Na wierzch układamy umyte owoce.

8. Tartę możemy serwować od razu lub po schłodzeniu w lodówce.