Puszysta i delikatna biszkoptowa rolada z nadzieniem czekoladowo – migdałowym zachwyca swoim wysublimowanym smakiem, jak i wyglądem. To świetny i prosty deser idealny do popołudniowej kawy. Smacznego!

Rolada biszkoptowa z nadzieniem czekoladowo-migdałowym

Fot. Materiały prasowe

Składniki na ciasto: (foremka ok. 42 cm na 26):

• 3 jajka L (w temp. pokojowej)
• 50g cukru białego drobnego do wypieków
• 50 g mąki pszennej tortowej
• 30 g mąki ziemniaczanej
• ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli

Składniki na nadzienie:

• 500 g serka mascarpone (schłodzone co najmniej przez 1 dobę)
• 250 ml śmietany 36% (schłodzonej co najmniej przez 1 dobę)
• 200 g migdałów tartych BackMit
• 4 łyżki gorzkiego kakao
• 1-2 łyżki cukru

Dodatkowo:

• cukier puder
• gorzka czekolada

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
2. Żółtka oddziel od białek.
3. Białka przełóż do misy miksera dodaj sól i ubij na sztywno.
4. Łyżka po łyżce dodawaj cukier, miksując do rozpuszczenia cukru.
5. Dodawaj po 1 żółtku, miksując.
6. Mąki i proszek przesiej dodaj do ubitej masy. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
7. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto, wyrównując, aby było równomiernie ułóżone.
8. Piecz biszkopt przez 12-13 minut do lekkiego zezłocenia.
9. Ściereczkę kuchenną ułóż na stole, na to wyłóż blaszkę do góry dnem. Delikatnie zdejmij papier.
10. Zroluj ciasto wg dłuższego boku. Odstaw do wystudzenia.
11. Mascarpone, śmietanę, cukier, kakao umieść w misie miksera i ubij na sztywno.
12. Dodaj migdały wymieszaj przy pomocy szpatułki lub dużej łyżki drewnianej.
13. Wystudzony biszkopt odwiń, wyłóż na niego krem. Zwiń w taki sam sposób z ręcznikiem jak poprzednio. Końcówki ręcznika można zabezpieczyć gumkami.
14. Przełóż ciasto do lodówki na minimum 4 godziny.
15. Przed podaniem posyp cukrem pudrem oraz wiórkami czekolady.