Naleśniki z bakaliową posypką to przepyszna alternatywa dla tradycyjnych naleśników z białym serem i rodzynkami. Zamiast tych ostatnich w farszu znajdą się: słodko-kwaśna żurawina, delikatnie chrupiące migdałowe płatki i przepełnione naturalną słodyczą daktyle. Warto zaskoczyć bliskich, podając na śniadanie lub obiad to klasyczne danie z małym twistem.

Naleśniki z bakaliową posypką

Naleśniki z bakaliową posypką
Fot. Materiały prasowe

Składniki (3 naleśniki):

· 100 ml mleka
· 50 ml wody
· 50 g mąki orkiszowej jasnej/pszennej
· 1 jajko
· 150 g twarogu mielonego
· 25 g MIXU BAKALII KRESTO Z ŻURAWINĄ
· olej (do smażenia)


Wykonanie:

1. W misce wymieszaj wodę, mleko, mąkę i jajko.
2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju.
3. Usmaż naleśniki.
4. W osobnym naczyniu wymieszaj twaróg z bakaliami.
5. Rozsmaruj farsz na każdym naleśniku.
6. Złóż naleśniki w trójkąty lub zwiń w rulony.
7. Podawaj posypane MIXEM BAKALII KRESTO Z ŻURAWINĄ.