Na temat przygotowania ciasta drożdżowego narosły mity, które niepotrzebnie odstraszają od jego przygotowania wszystkich domowych cukierników mniej zaawansowanych w sztuce kulinarnej. Poniższy przepis to ukłon w ich stronę, a zarazem sposób na pewny sukces drożdżowy. Przechodząc przez recepturę krok po kroku szybko połączycie niezbędne składniki i odkryjecie, że ciasto drożdżowe może być równie proste jak przysłowiowa bułka z masłem, z tą różnicą, że zdecydowanie wspanialej smakuje!

Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami

Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami
Fot. Materiały prasowe

Składniki na ciasto (foremka o średnicy 26 cm):

  • 2 szklanki mąki + 2 łyżki (do dodania następnego dnia)
  • 3 jajka L (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szklanki oleju Rapso
  • (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego Gold Pack
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 op. drożdży (7 g)
  • 1 op. cukru z wanilią
  • skórka z 1 średniej cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • ok. 500 g śliwek
  • garść orzechów brazylijskich KRESTO
  • garść płatków migdałowych KRESTO
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Gold Pack
  • cukier puder
  • masło lub olej
  • bułka tarta

Wykonanie:

1. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto rózgą aż do połączenia składników. Pamiętaj, aby mleko było ciepłe (nie gorące!).
2. Miskę z ciastem przykryj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej, po tym czasie odstaw miskę na noc do lodówki.
3. Następnego dnia wyjmij miskę, dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i zostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
4. Wysmaruj masłem formę do ciast, wysyp bułką tartą, a następnie przełóż ciasto.
5. Ułóż poprzekrawane i wydrylowane śliwki na cieście (cięciem do góry) i posyp cukrem trzcinowym.
6. Wstaw ciasto do piekarnika na środkowej półce. Włącz grzanie góra-dół na 165°C.
7. Po 15 minutach wysyp na podrośnięte już ciasto pokrojone orzechy oraz płatki migdałowe.
8. Piecz ciasto jeszcze około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
9. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.