Karnawałowy deser makowy w pucharkach
Pomysł na szybką i pyszną przekąskę karnawałową? Polecamy deser z makowym biszkoptem, otulonym kremową pierzynką. Słodycz przełamuje orzeźwiający smak malin. To przysmak doskonały na karnawałowy bal!
Karnawałowy deser makowy w pucharkach
Składniki:
Biszkopt makowy (blaszka 15×25):
Polecane artykuły
Co tak naprawdę, według terapeuty, oznacza: mamy kryzys małżeński?
Hanna Szczygieł Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/5631416693_57eb672761_k-1-1024x686.jpg 800 536Siedem rzeczy, które powinnaś powiedzieć swojemu wewnętrznemu dziecku
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/pexels-quang-anh-ha-nguyen-884977-1024x683.jpg 800 534Siedem rzeczy, które możesz puścić wolno, a świat się nie zawali
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/05/pexels-gelatin-6357184-scaled-e1621371933148-1024x803.jpg 800 627• 3 jajka
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki mąki
• 40 g maku mielonego BackMit
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem ze śmietany i mascarpone:
• 250 g mascarpone
• 250 g śmietany 30%
• 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
• konfitura malinowa
• mandarynki do dekoracji
• płatki migdałów KRESTO do dekoracji
Wykonanie:
1. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i powoli dodaj do masy. Na koniec dodaj mak i wymieszaj łyżką. Piecz około 20 min w 180 °C. Po ostudzeniu ciasto pokrusz.
2. Mascarpone, śmietanę oraz cukier puder zmiksuj aż do momentu uzyskania sztywnego kremu.
3. W szklankach na dnie umieść pokruszone ciasto makowe, krem, konfiturę. Drugą warstwę ułóż w tej samej kolejności. Udekoruj mandarynkami i migdałami.
Przeczytaj także
- prev
- Następny
Ostatnie komentarze