Niezależnie od tego, jak silne są nasze postanowienia i plany na wprowadzenie stałych nawyków, podczas wakacji z trudnością przychodzi nam trzymać się zdrowego odżywiania. To czas wyjazdów,  wieczorów spędzonych z przyjaciółmi. Na szczęście przychodzi jesień i wchodzimy z powrotem w regularny tryb życia. Codzienna rutyna sprawia, że łatwiej jest wdrożyć nową dietę i znaleźć czas dla siebie.

Dlatego jesień to idealny moment na pracę nas swoimi nawykami żywieniowymi – bez zbędnych pokus i żalu. Z pomocą przychodzą dwie książki, które ukazały się nakładem Wydawnictwa Słowne.

Pierwsza z nich powinna nas zainspirować do zadbania o odporność, druga – podsunąć przepisy, które zapewnią odpowiednią oprawę dla dni pełnych czułości, chwil spędzonych w najlepszym możliwym towarzystwie – najbliższych nam osób.

Projekt: odporność

Odporność, system obronny każdego człowieka nie zależy tylko od jednego czynnika. Jest procesem złożonym i skomponowanym z wielu nakładających się na siebie poziomów. Autorzy pokażą nam jak możemy naturalnymi sposobami wzmocnić nasz organizm.

W rozdziale o „Ajurwedzie i odporności” zajdziemy porady i wskazówki jak kompleksowo i naturalnie dbać o nasz układ immunologiczny. W „Jak oswoić stres” korzystając m.in. ze wskazówek Alexandra Lowena, światowej sławy psychiatry, odpowiedzą na pytanie dlaczego długotrwały stres negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Pokażą proste i bezpieczne techniki oddechowe, relaksacyjne i medytacje, które podnoszą poziom energii życiowej i pomagają oswoić stres. „przyGOTUJ się do gotowania” to zbiór najważniejszych zasad dotyczących przygotowywania odpowiednio zbilansowanych, odżywczych posiłków oraz przepisy na kiszonki i kiełki, które możemy przyrządzić wcześniej, a następnie włączyć do swojego wspierającego układ odpornościowy menu. W „Jedzeniu, które wzmacnia” znajdziemy całą rozmowę z dr Hanią Stolińską o dietetyce i odporności. Dowiemy się jakie z punktu widzenia współczesnej dietetyki są najważniejsze składniki odżywcze i produkty, które pomogą nam cieszyć się zdrowiem. W tym rozdziale znajdziemy również kompleksowe, budujące odporność menu w wariantach wiosenno – letnim oraz jesienno – zimowym.

Blisko 70 przepisów na śniadania, obiady, desery i kolacje, które możemy włączyć do swojego codziennego jadłospisu. Książkę zamykają „Leki z roślinnej apteki na odporność”, a w nich nie tylko receptury na napary i wody ziołowe wspierające działanie układu immunologicznego, ale też wskazówki jak zmienić styl życia (nie tylko odżywiania), aby wzmocnić ciało i umysł.

Autorzy we wstępie do książki piszą o niej tak:

Ta książka jest przykładem dialogu i łączenia. Starożytność prowadzi rozbudowany dialog ze współczesnością. Dokładnie tak, jak dzieje się w naszym życiu. Pod kątem współczesnej dietetyki całą książkę sprawdziła i uzupełniła merytorycznie Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna i doktor nauk o zdrowiu. Hania publikuje regularnie w dodatku „Zdrowie” „Gazety Wyborczej”, pojawia się na antenie znanych i lubianych programów telewizyjnych. Hania jest autorką ramek „Doktor nauk o zdrowiu radzi”. Pomogła nam również zbilansować całe menu. Starożytną mądrość ajurwedy reprezentuje Przemek Wardejn, nasz wieloletni przyjaciel, a ponadto konsultant ajurwedyjski, trener interpersonalny, nauczyciel medytacji i instruktor jogi. Ajurwedą zajmuje się ponad 15 lat. Uczył się jej w Kanadzie, Niemczech, Stanach Zjednoczonych, Polsce, ale przede wszystkim w Indiach. Podczas swoich kilkunastu pobytów w tym kraju spędził wiele miesięcy w różnych klinikach ajurwedyjskich. Dyplom konsultanta uzyskał w Ayuskama Institute w Rishikesh. Jest twórcą aplikacji mobilnej do medytacji slowonline.org. Przemek jest autorem ramek „Zdaniem konsultanta ajurwedyjskiego”.

O autorach:

Ze wspólnej pasji Karoliny i Macieja – do gotowania, medytacji i zdrowego trybu życia zrodził się projekt Medytujemy. To strona internetowa, na której zamieszczają przepisy na zdrowe potrawy kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Oboje prowadzą także warsztaty dotyczące odżywiania i detoksykacji organizmu.

W swoich publikacjach poza przepisami kulinarnymi umieszczają wskazówki żywieniowe opracowane w oparciu o starożytną indyjską medycynę naturalną – ajurwedę.

Roślinna kuchnia miłości

Roślinna kuchnia może być pełna smaku, uwodzicielska i rozgrzewająca serce.

To książka dla tych, którzy pragną dobrego i wartościowego jedzenia. Dla tych, którzy uwielbiają spędzać czas na posiłkach z ukochanymi ludźmi, celebrując bliskość i dla których ważne jest życie w zgodzie z naturą.

Dieta roślinna jest przyjazna planecie, gdyż w mniejszym stopniu niż ta tradycyjna wyczerpuje zasoby naturalne i niszczy środowisko. A przy tym jest niezwykle wartościowa. Warzywa, owoce, rośliny strączkowe, pełnoziarniste kasze, orzechy oraz pestki to doskonały pokarm i źródło cennych dla naszego organizmu witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Nie wspominając już o źródle rozkosznych doznań kulinarnych.

Ida Kulawik, autorka bloga Veganbanda proponuje kilkadziesiąt smakowitych, cieszących oczy, język i duszę przepisów na wszystkie pory roku. Od pożywnych śniadań przez aromatyczne zupy aż po wyrafinowane desery z czekoladą i owocami – korzystając z tych przepisów każdego dnia można zasmakować czegoś niezwykłego. Największym wrogiem miłości są wszak rutyna i monotonia. Można je obie przepędzić za jednym zamachem, gotując przygotowane, cieszące także oko, przepisy.

Fragment:

Każdy przepis zawiera pokarmy miłosne, które na cześć Afrodyty określa się mianem afrodyzjaków. Zrodzona w morskiej pianie bogini zainspirowała nas do poszukiwania i kosztowania składników o wyjątkowych właściwościach.

Ich spożywanie pozwalało pobudzić zmysły i wyzwolić energię. Okazało się, że warzywa i owoce są nimi przepełnione. Znalazły zastosowanie w praktykach magicznych, przy sporządzaniu eliksirów, których zadaniem było dodanie wyjątkowych mocy i wzbudzenie pożądania. Dzisiaj wyniki badań naukowych potwierdzają skuteczność ich działania oraz informują o szerokim spektrum zastosowań.

Korzystny wpływ niezwykle bogatej w przeciwutleniacze diety roślinnej jest znany od lat. Dzięki niej czujemy się zdrowsi, szybciej się regenerujemy, a procesy starzenia ulegają znacznemu spowolnieniu. Duża część badaczy potwierdza pozytywne działanie diety roślinnej na sprawność seksualną. Najlepsze jest to, że większość afrodyzjaków można znaleźć w pobliskim warzywniaku.

Spożywanie pomidorów podnosi libido, banany zwiększają poziom serotoniny, seler jest naturalnym środkiem na potencję, a danie z dużą ilością marchewki może z łatwością rozbudzić pożądanie.

O autorkach projektu:

Ida Kulawik jest autorką wielu wegańskich książek kulinarnych. Prowadzi też bloga Veganbanda.pl. Książka jest efektem jej wspólnej pracy z Katarzyną Cichoń (fotografia kulinarna) i Katarzyną Czarnecką (stylizacja).

Roślinna kuchnia miłości.
Gotuj, jedz i kochaj
Projekt: odporność.
Dieta, porady, sprawdzone sposoby
Ida Kulawik, Katarzyna Cichoń,
Katarzyna Czarnecka
Karolina i Maciej Szaciłło