Najlepsze przepisy na karnawał, prosto od szefa kuchni
Karnawał to nie tylko dobra zabawa, ale i okazja do delektowania się dobrym jedzeniem. Sprawdźcie koniecznie przepisy łączące klasykę z nowoczesnością prosto z wybornej kuchni Dworu Korony Karkonoszy.
Przepis na pączki
SKŁADNIKI
- 500 g mąki
- 50 g świeżych drożdży
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka (pojemność 250 ml)
- Szczypta soli
- 50 g roztopionego masła
- 2 łyżki spirytusu
- Cukier waniliowy
- Sól
- Ok.40 dkg marmolady np. różanej
- Olej lub smalec do smażenia
- Cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Do podgrzanego mleka (ma być dość ciepłe, ale nie gorące), dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na około 15 minut do czasu aż drożdże porządnie się spienią.
- W międzyczasie przesiać mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka utrzeć z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę (około 10 – 15 minut ucierania).
- Do miski z mąką wlać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać ubite jajka i wymieszać. Następnie dokładnie wyrobić ciasto (ręką przez około 15 – 20 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez 10 – 15 minut, ale na najmniejszych obrotach). Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 – 3 łyżki ciepłego mleka.
- Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki.
- Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagnieść lub zmiksować ciasto do całkowitego połączenia się składników.
- Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (np. blisko źródła ciepła, bez przeciągów) na około 1 lub 1 i 1/2 godziny, do czasu aż ciasto znacznie zwiększy objętość (najlepiej rośnie w dużych i szerokich miskach).
- Stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypać mąką, wyłożyć ciasto i powygniatać przez około 2 – 3 minuty pozbywając się pęcherzy powietrza.
- Ciasto rozpłaszczyć na niezbyt duży placek (o wymiarach około 25 x 30 cm i na wysokość około 2 cm), ostrą szklanką o średnicy około 6,5 cm wycinać kółka.
- Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zagnieść, rozpłaszczyć i powycinać resztę krążków.
- Krążki rozłożyć równomiernie na stolnicy, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 – 45 minut do wyrośnięcia.
- Jeśli chcemy smażyć pączki od razu z nadzieniem, każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę. Jeśli pączki będziemy nadziewać po usmażeniu, przekładamy marmoladę do rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą i długą końcówkę.
- Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać olej (najlepiej długo i powoli, w dużym i szerokim garnku) do temperatury 180 stopni.
- Przygotować 3 talerze wyłożone ręcznikami papierowymi oraz łyżkę cedzakową.
- Zrobić też lukier: do miski wsypać cukier puder i dodać 1 łyżkę wody, wymieszać, dodać jeszcze więcej wody (stopniowo) aż lukier będzie odpowiednio gęsty.
- Do lukru można dodać też smażoną skórkę pomarańczową.
- Wyrośnięte pączki wkładać na odpowiednio nagrzany olej (smażymy partiami, po około 5 pączków jednocześnie) i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony.
- Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe. Podczas smażenia regulować temperaturę oleju, aby drastycznie nie zwiększała się i nie obniżała.
- Paczki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Smażyć następne pączki jak poprzednio. Po usmażeniu wylać ostudzony olej, nie będzie już potrzebny.
- Pączki ostudzić i nadziewać marmoladą wciskając głęboko końcówkę szprycy i wyciskając pożądaną ilość nadzienia.
- Pączki maczać w lukrze (gdy będą jeszcze ciepłe – wówczas lukier ładnie się rozprowadzi) i posypać skórką pomarańczową lub posypać cukrem pudrem (gdy pączki będą ostudzone).
Przepis na chrust / przepis na faworki
SKŁADNIKI
- 5 żółtek
- Ok. 1,5 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
- 1 łyżka spirytusu
- Szczypta soli
- Olej do smażenia
- Cukier puder z wanilią do posypanie
PRZYGOTOWANIE
- Na stolnicę wsypać mąkę, zrobić w środku dołek i wbijać po jednym żółtku, mieszając czubkiem noża.
- Wlać spirytus i wyrobić dość twarde, ale elastyczne ciasto: gdy jest zbyt miękkie dosypać trochę mąki gdy jest zbyt twarde dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Po wyrobieniu wybić wałkiem, aż na powierzchni będą tworzyć się maleńkie pęcherzyki powietrza.
- W tym czasie rozgrzać mocno olej na głębokiej patelni.
- Odcinać po niewielkim kawałku ciasto, bardzo cienki rozwałkować.
- Nożem wyciąć paski a z nich prostokąty, jednak mniejsze niż średnica patelni.
- W środku każdego paska zrobić nacięcie i przez które należy przełożyć jeden koniec ciasta.
- Do rozgrzanego oleju wkładać po kilka faworków i smażyć na złoty kolor przez około 30 do 60 sekund.
- Faworki układać na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis na wrapy (przepis na tortille)
SKŁADNIKI
- 5 tortilli
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 duży ząbek czosnku
- Szczypta oregano
- Papryka wędzona
- Sól, pieprz
- Kilka suszonych pomidorów
- 5 łyżek kukurydzy konserwowej
- ¼ kapusty pekińskiej
SOS
- 5 łyżek majonezu
- 1 duży ząbek czosnku
- Szczypta soli i pieprzu
- Szczypta ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Przygotowanie zaczynamy od sosu. W miseczce mieszamy majonez, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich.
- Całość mieszamy za pomocą łyżki.
- Pierś z kurczaka marynujemy w papryce wędzonej oraz oregano a także czosnku wyciśniętym przez praskę.
- Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Następnie grillujemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu pierś kroimy na małe kawałki i odkładamy do miseczki.
- Do osobnych miseczek dodajemy posiekane suszone pomidory oraz kapustę pekińską.
- Na placek tortilli rozsmarowujemy 1 lub 2 łyżeczki sosu czosnkowo – ziołowego, rozkładamy zgrillowanego kurczaka, łyżeczkę suszonych pomidorów, łyżeczkę kukurydzy i dodajemy 3 łyżeczki poszatkowanej kapusty.
- Zwijamy tortillę w rulon, zawijamy dość ciasno w folię spożywczą lub w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie wyciągamy tortillę i kroimy na połowę po skosie.
Autor zdjęć i przepisów: Dwór Korona Karkonoszy (www.dwor-korona.pl)
Przeczytaj także
- prev
- Następny
Ostatnie komentarze