Trwa najbardziej imprezowy czas w roku. Niezależnie od tego, czy spędzamy go hucznie, czy też w formie filmowych wieczorów w gronie przyjaciół, nieodłącznym elementem świętowania jest jedzenie. Oto pomysły na pyszne i sprawdzone dania, które szybko możemy przygotować we własnej kuchni.

Poza pasjonatami gotowania niewiele osób lubi spędzać dużo czasu w kuchni. Aby jednak mieć pewność, że wspólnej zabawy nie zakłóci żaden burczący brzuch, konieczne jest przygotowanie przynajmniej kilku smacznych opcji.

Sposób na szybkie i idealne dania imprezowe? Finger food!

Finger food to nic innego, jak przekąski i dania podawane w niewielki porcjach, zazwyczaj przygotowanych tak, aby można było je łatwo chwycić i zjeść bez użycia sztućców. Należą do nich dobrze znane wszystkim “koreczki”, jednak możliwości jest o wiele więcej.

Ten sposób podawania dań ma wiele zalet. Przede wszystkim, podawane są one na zimno, co oznacza, że gospodarze przyjęcia mogą spędzać czas razem z gośćmi, zamiast odgrzewać posiłki w kuchni. Przygotowywane są wcześniej i o ile zaplanujemy odpowiednią ilość, nie będziemy musieli przygotowywać kolejnych porcji. Co więcej, dzięki temu każdy z gości ma możliwość decydowania, co dokładnie zje oraz w jakiej ilości, dzięki czemu unikamy sytuacji, gdy część serwowanych dań pozostaje na talerzach. Jeśli wśród naszych gości są weganie i wegetarianie, możemy przygotować finger foods w jednej – roślinnej – wersji, która zasmakuje również wszystkożercom.

Wrapy z roślinnymi pulpetami i jogurtowym sosem harissa

Fot. Materiały prasowe

Wrapy i tortille to idealny przykład dania, które w zależności od potrzeb możemy przygotować w wersji pełnowymiarowej lub jako finger food. Wystarczy gotową, zawiniętą tortillę pokroić na plastry i wyłożyć na talerzu lub paterze. Aby łatwiej było je chwycić, możemy w każdą część wbić wykałaczkę. Oczywiście, możemy też podać je jako tradycyjne danie w całości, uprzednio podgrzewając całość na elektrycznym grillu lub patelni.

Składniki (na 4 wrapy):

· roślinne klopsiki z czerwoną cebulą i tymiankiem OneDayMore – 180 g (1 opakowanie)

· tortille pełnoziarniste – 4 szt.

· czerwona kapusta – 350 g

· mała czerwona cebula – 1 szt.

· czerwone jabłko – 1 szt.

· jogurt naturalny lub wegański w stylu naturalnym – 4 łyżki

· natka pietruszki – ½ pęczka

· cytryna – ½ szt.

· pasta harissa – 3 łyżeczki (lub mieszanka przypraw harrisa)

· oliwa

· pieprz czarny mielony

· sól

Sposób przygotowania:

Kapustę i cebulę drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jabłko pokrojone w cienkie plastry i drobno posiekaną natkę pietruszki. Ponownie mieszamy.

Do osobnej miseczki przekładamy jogurt, dodajemy pastę harrisa (lub mieszankę przypraw harrisa) i łączymy ze sobą.

Pulpeciki podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oliwy.

Na każdą tortillę nakładamy porcję sałatki z czerwonej kapusty. Na warstwie sałatki układamy podsmażone pulpeciki. Wrapy zwijamy, zamykając farsz w środku. Podajemy z sosem z jogurtu i harissy.

Roślinna pasta z à la tuńczyk

Fot. Materiały prasowe

Doskonałym pomysłem na finger food, które zdoła przyrządzić każdy, jest podanie chrupiącej bagietki pokrojonej w plastry i podpieczonej na grzanki z pastą kanapkową. Pasta sprawdzi się również jako dodatek do pokrojonych w słupki, świeżych warzyw, takich jak marchew, papryka, ogórek czy kalarepa.

Składniki:

• roślinne kawałki o smaku tuńczyka OneDayMore – 180 g (1 opakowanie)

· ugotowana czerwona fasola – 2-3 łyżki

· kapary – 1 łyżka

· majonez tradycyjny lub wegański – 1 łyżka

· jogurt grecki lub wegański – 3 łyżki

· małe czerwone cebule – 2 szt.

· małe ogórki kiszone – 2 szt.

· musztarda – 1 łyżka

· oliwa – 1 łyżka

· pieprz czarny mielony

· sól

Do dekoracji:

· świeży szczypiorek – 1 pęczek

· kapary – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Cebulę i kapary siekamy, a ogórki kroimy w drobną kostkę. Roślinne kawałki o smaku tuńczyka przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy posiekane cebulę i kapary, ugotowaną fasolę, pokrojone ogórki, majonez, jogurt, musztardę, oliwę oraz przyprawy: pieprz i opcjonalnie sól. Mieszamy.

Pastę dekorujemy z wierzchu posiekanym szczypiorkiem i kaparami. Można podać ją z ulubionym pieczywem.

Dania te są proste do wykonania dla każdego, również osób bez większego doświadczenia w kuchni, a co ważne – są pyszne i podbiją serca zarówno wegetarian, jak i osób jedzących mięso!

OneDayMore to polski producent musli, owsianek, przekąsek, a także roślinnych alternatyw mięsa. Firma powstała w 2016 roku w Poznaniu i od tego czasu dynamicznie się rozwija, poszerzając portfolio produktów oraz grono kontrahentów polskich i zagranicznych. Obecnie posiada dwie fabryki oraz dwie linie produktowe typu convenience – szybkich i łatwych w przygotowaniu pozycji. Oferta jest skierowana do ludzi aktywnych zawodowo, zajętych, a jednocześnie chcących jeść zdrowo. Składy bazują na surowcach naturalnego pochodzenia, dzięki czemu pozytywnie wpływają na zdrowie, a tym samym wydłużają życie. Stąd nazwa – OneDayMore – czyli „jeden dzień więcej”. Produkty dostępne są w dużych sieciach handlowych w Polsce oraz na 16 rynkach zagranicznych. Firma posiada sklepy internetowe w Polsce, Niemczech i Francji.