Przystawka: Krewetki z karmelizowanymi winogronem, świeżymi truskawkami  w sosie serowym

Fot. Materiały prasowe
  • 6 szt. krewetki
  • 200ml śmietanki 18%
  • 100g sera Gouda
  • 50g cukru
  • 100g posiekanej truskawki
  • 100g winogrona bez pestek
  • 50g pistacji
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, czosnek
  • Świeże zioła np. mięta lub rucola

Obieramy krewetki, marynujemy w oliwie z oliwek z czosnkiem w lodówce przez 2h.

Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy winogrona oraz pistacje i szybko mieszamy, uważając żeby się nie przypaliły. W osobnym garnku zagotowujemy śmietankę, wrzucamy ser, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy aż ser się roztopi. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy krewetki, smażymy z każdej strony po 2-3 minuty. Na dno talerza wylewamy sos serowy, układamy owoce z orzechami i krewetki. Dekorujemy miętą lub rucolą.

Danie główne: Filet z kaczki z serowym arancini i skompresowaną gruszką z sosem malinowym

Fot. Materiały prasowe
  • 1 szt. filetu z kaczki

       Arancini

  • 50g ryżu
  • 30g cebuli
  • 20g masła
  • Woda zgodnie z przepisem
  • 50g sera Gouda
  • 1 jajko
  • 30g mąki
  • 50g bułki tartej

        Gruszka

  • 50g gruszki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • Sól, pieprz

Sos malinowy

  • 30g malin
  • 50ml czerwonego wina
  • 20g miodu
  • Sól, pieprz

Arancini

Rozpuszczamy masło dodajemy cebulkę,  podsmażamy na złoty kolor, dodajemy ryż i prażymy go, dolewamy wodę zgodnie z opisem na opakowaniu i dusimy aż będzie miękki. Po wystygnięciu ryżu dodajemy starty ser, mieszamy  i doprawiamy do smaku. Po doprawieniu, formujemy kulki. Zrobione kulki panierujemy w mące jajku i bułce po czym  je smażymy na patelni  na głębokim oleju, aż uzyskają  złoty kolor.

Gruszkę  obieramy  marynujemy w białym winie i przyprawach, następnie smażymy  ją  na patelni do odparowania wina.

Sos malinowy

Wlewamy czerwone wino do garnka dodajemy maliny  cukier, sól i pieprz, zagotowujemy  wszystko razem po czym blendujemy i odparowujemy, gdy sos zgęstnieje odstawiamy go .

Filet z kaczki doprawiamy solą i pieprzem, kładziemy na zimną patelnie  od strony skóry  i zaczynamy smażyć, aż  skóra się wytopi i ładnie zrumieni przekładamy na drugą stronę  i również smażymy do zrumienienia. Po obsmażeniu  wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 ℃ i pieczemy 15 min. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy mięso na 5 minut aby odpoczęło.

Układamy na talerzu  kaczkę, dodajemy gruszkę, arancini, i polewamy sosem malinowym. Dekorujemy  świeżymi ziołami np. tymiankiem, rozmarynem, rukolą lub tym co lubimy .

Danie główne: Rolada z ciasta filo z serem Aldamer i szpinakiem, purée z batata, kalafiorem romanesco i sosem z zielonej oliwki

Fot. Materiały prasowe
  • 1arkusz ciasta filo
  • 100g Szpinak liść
  • 50g cebuli
  • 60g masło
  • 1 ząbek czosnku
  • 100g sera Aldamer
  • 100g batat
  • 50 g kalafior romanesco
  • 100ml śmietany 18%
  • 30g oliwki
  • Sól i pieprz do smaku

Smażymy szpinak z cebulką na połowie masła,  doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.

Ser Aldamer kroimy w prostopadłościan o grubości 1cm

Bataty obieramy ze skórki, gotujemy około 30 min, ubijamy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  

Kalafior romanesco gotujemy  około 8 min, po czym podsmażamy go na masełku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos

Oliwki dodajemy do śmietany i zagotowujemy  po  czym blendujemy mikserem  do uzyskania jednolitej masy, doprawiamy do smaku .

Rozkładamy 1 pergamin ciasta filo, składamy go na pół, kładziemy  na niego ostygnięty szpinak. Na środek szpinaku kładziemy ser, zwijamy  w rulon. Po czym kładziemy na blaszkę i pieczemy

w 180 ℃  około 15 min. Po upieczeniu kroimy walec na pół , kładziemy purée na talerz rozsmarowując je po talerzu, na purée kładziemy roladkę dodajemy kalafior i polewamy sosem oliwkowym. Dekorujemy  świeżymi ziołami lub roszponką, lub kiełkami groszku zielonego.

Przekąska: Carpaccio z pieczonego buraka na ciastku z ciasta francuskiego z serem Edamskim

Fot. Materiały prasowe
  • 100g pieczonego buraka
  • 1szt ciasta francuskiego
  • 150g sera Edamskiego
  • 50g rucoli
  • 50g podprażonych orzechów włoskich
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz gruboziarnisty
  • Ocet balsamiczny

Ciasto francuskie rozwałkowujemy, kładziemy na nim okrągłą tortownicę i wycinamy nadmiar ciasta. Przekładamy na blaszkę i posypujemy startym serem. Pieczemy 15 minut w 180 ℃. Buraka kroimy w cienkie plasterki i układamy na schłodzonym cieście. Posypujemy płatkami lub wiórkami sera, orzechami, rucolą. Całość polewamy oliwą z oliwek, skrapiamy octem balsamicznym i obsypujemy pieprzem.

Przekąska: Quesadilla z serem edamskim, papryką, cukinią i chutneyem z mango i mięty

Fot. Materiały prasowe
  • 1szt tortilla
  • 50g chorizo
  • 100g ser Edamski
  • 50g pomidorów pelatti
  • 1 ząbek  czosnku
  • 5g bazylii lub pęczek bazylii
  • 1 papryczka chili
  • 1 papryka czerwona
  • 50 g cukinii
  • 30g rukoli
  • 30g czerwonej cebuli
  • 50g mango
  • 5g mięty lub pęczek mięty
  • Sól, pieprz

Sos pomidorowy

Blendujemy  pomidory z czosnkiem, bazylią  i przyprawami.

Tortillę rozkładamy , robimy jedno nacięcie od środka do rantu, smarujemy sosem, na ¼ dodajemy starty ser na następną ¼ dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę  i rukolę, na następną ¼  chorizo  i czerwoną cebulę, na ¼ dodajemy cukinie . Po rozłożeniu składników składamy na 4, żeby wyszedł trójkąt. Pieczemy w 180 ℃ około 15 min lub grillujemy lub zapiekamy w tosterze.

Chutney

Mango razem z czerwoną cebulą  obieramy  i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy mięty, drobno posiekanej papryczki chilli,  przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy z góry  quesadille  i dekorujemy rukolą.