Grillowany turbot z ziarnami kopru
Co powiecie na pysznego turbota z ziarnami kopru włoskiego, palonym masłem, czosnkiem i karczochem? Ślinka cieknie na samą myśl!
Grillowany turbot z ziarnami kopru
Składniki:
- 1 turbot (ok. 500 g)
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- garść nasion kopru włoskiego
- 2-4 karczochy z zalewy (serca)
- 50 ml oliwy
- sól i pieprz
- sok z 1 cytryny
- 40 g natki pietruszki, posiekanej
- 40 g masła
Sposób przygotowania:
Polecane artykuły
Co tak naprawdę, według terapeuty, oznacza: mamy kryzys małżeński?
Hanna Szczygieł Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/5631416693_57eb672761_k-1-1024x686.jpg 800 536Siedem rzeczy, które powinnaś powiedzieć swojemu wewnętrznemu dziecku
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/pexels-quang-anh-ha-nguyen-884977-1024x683.jpg 800 534Siedem rzeczy, które możesz puścić wolno, a świat się nie zawali
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/05/pexels-gelatin-6357184-scaled-e1621371933148-1024x803.jpg 800 6271. Turbota natrzyj oliwą, posyp solą i pieprzem. Aby ryba nie przywarła do powierzchni, na rozgrzanego grilla możesz położyć folię aluminiową lub papier do pieczenia. Jeżeli jesteś pewny swojego grilla, połóż rybę na ruszt i grilluj z każdej strony ok. 8-10 min na średnim ogniu.
2. Mały rondelek stawiamy na grillu, rozpuszczamy masło, dodajemy do niego posiekany czosnek i zostawiamy aż do zbrązowienia masła.
3. Serca karczochów kroimy na pół i układamy na ruszcie, grillujemy po 2 min na każdej stronie.
4. Turbota kładziemy na talerzu. Polewamy palonym masłem z czosnkiem i sokiem z cytryny, posypujemy nasionami kopru i natką pietruszki, obok układamy karczochy,
Serwuj z białym winem np. z Rieslingiem. Bon appetit!
Autor przepisu: Miłosz Sroka, ekspert kulinarny marki Portside
Przeczytaj także
- prev
- Następny
Ostatnie komentarze