Płyta gazowa – szklana czy emaliowana?
Madams
Co powiecie na pysznego turbota z ziarnami kopru włoskiego, palonym masłem, czosnkiem i karczochem? Ślinka cieknie na samą myśl!
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Turbota natrzyj oliwą, posyp solą i pieprzem. Aby ryba nie przywarła do powierzchni, na rozgrzanego grilla możesz położyć folię aluminiową lub papier do pieczenia. Jeżeli jesteś pewny swojego grilla, połóż rybę na ruszt i grilluj z każdej strony ok. 8-10 min na średnim ogniu.
2. Mały rondelek stawiamy na grillu, rozpuszczamy masło, dodajemy do niego posiekany czosnek i zostawiamy aż do zbrązowienia masła.
3. Serca karczochów kroimy na pół i układamy na ruszcie, grillujemy po 2 min na każdej stronie.
4. Turbota kładziemy na talerzu. Polewamy palonym masłem z czosnkiem i sokiem z cytryny, posypujemy nasionami kopru i natką pietruszki, obok układamy karczochy,
Serwuj z białym winem np. z Rieslingiem. Bon appetit!
Autor przepisu: Miłosz Sroka, ekspert kulinarny marki Portside
Ostatnie komentarze