Co powiecie na pysznego turbota  z ziarnami kopru włoskiego, palonym masłem, czosnkiem i karczochem? Ślinka cieknie na samą myśl! 

Grillowany turbot z ziarnami kopru

Grillowany turbot z ziarnami kopru
Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 1 turbot (ok. 500 g)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • garść nasion kopru włoskiego
  • 2-4 karczochy z zalewy (serca)
  • 50 ml oliwy
  • sól i pieprz
  • sok z 1 cytryny
  • 40 g natki pietruszki, posiekanej
  • 40 g masła

Sposób przygotowania:

1. Turbota natrzyj oliwą, posyp solą i pieprzem. Aby ryba nie przywarła do powierzchni, na rozgrzanego grilla możesz położyć folię aluminiową lub papier do pieczenia. Jeżeli jesteś pewny swojego grilla, połóż rybę na ruszt i grilluj z każdej strony ok. 8-10 min na średnim ogniu.

2. Mały rondelek stawiamy na grillu, rozpuszczamy masło, dodajemy do niego posiekany czosnek i zostawiamy aż do zbrązowienia masła.

3. Serca karczochów kroimy na pół i układamy na ruszcie, grillujemy po 2 min na każdej stronie.

4. Turbota kładziemy na talerzu. Polewamy palonym masłem z czosnkiem i sokiem z cytryny, posypujemy nasionami kopru i natką pietruszki, obok układamy karczochy,

Serwuj z białym winem np. z Rieslingiem. Bon appetit!

Autor przepisu: Miłosz Sroka, ekspert kulinarny marki Portside