W letni dzień możecie się rozsmakować w grillowanym sandaczu, obok którego na talerzu prężą się smakowite przegrzebki i szparagi. Ile czasu na całość? Zaledwie pół godziny. Do dzieła!

Sandacz z grillowanymi szparagami i przegrzebkami

Fot. Materiały prasowe

liczba porcji: 2

czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 400 g fileta z sandacza
  • 6 przegrzebek
  • 1 łyżka kaparów
  • 4 rzodkiewki
  • 50 g masła
  • 8 obgotowanych szparagów
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • sól i pieprz
  • cytryna

Sposób przygotowania:

1. Szparagi grillujemy lub obsmażamy na patelni.

2. Sandacza solimy i grillujemy lub smażymy na patelni. Przekładamy na półmisek.

3. Na czystej patelni rozgrzewamy małą ilość tłuszczu. Następnie układamy przegrzebki. Gdy mocno się przyrumienią, przekładamy je na drugą stronę.

Autor przepisu i zdjęcia: Piotr Bruś-Klepacki, ekspert kulinarny marki Portside