Hit lata – cold brew, czyli kawa macerowana na zimno!
W jaki sposób poradzić sobie z upałem? Świetną propozycją na gorące dni jest cold brew. Zimna, orzeźwiająca i dodająca energii kawa jest coraz częściej serwowana w kawiarniach. Każdy z nas może ją też przygotować w domowym zaciszu. Podpowiadamy, jak zrobić cold brew i przedstawiamy przepis na kokosowy koktajl na bazie „parzonej” na zimno kawy.
Cold brew to kawa, która powstaje na skutek powolnego macerowania w zimnej wodzie. Chociaż w Polsce dopiero zdobywa zwolenników, na świecie znana jest już znacznie dłużej. Ogromną popularnością cieszy się w Holandii i Stanach Zjednoczonych, ale pierwsze wzmianki o niej pojawiły się już w XVIII wieku w Japonii.
Macerowanie na zimno
Jak przyrządzić cold brew w domu? Jest wiele sposobów na jego przygotowanie. Przedstawiamy jeden z łatwiejszych, który bez problemu wykonacie samodzielnie. Proces nie jest skomplikowany, ale dość czasochłonny. Wszystko zaczyna się od świeżo mielonej kawy. Nie bez znaczenia jest więc rodzaj ziaren, jakich użyjemy.
– Uwagę należy zwrócić przede wszystkim na gatunek kawy oraz jakość wody. Do przygotowania cold brew polecam 100% mieszanki Arabiki, która nada naszej kawie charakterystyczny słodki, owocowy smak – wyjaśnia Damian Burgess, ekspert Caffe Vergnano.
Kawę „zaparzamy” bez użycia ciepła. Do naczynia wsypujemy średnio zmielone ziarna i zasypujemy je lodem. Następnie zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na około 20 godzin w lodówce, przykrywając folią aluminiową. Temperatura od 4 do 8 stopni Celcjusza pozwoli jej utrzymać miękki i orzeźwiający smak. Po 20 godzinach kawa jest gotowa do wypicia.
Polecane artykuły
Co tak naprawdę, według terapeuty, oznacza: mamy kryzys małżeński?
Hanna Szczygieł Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/5631416693_57eb672761_k-1-1024x686.jpg 800 536Siedem rzeczy, które powinnaś powiedzieć swojemu wewnętrznemu dziecku
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/pexels-quang-anh-ha-nguyen-884977-1024x683.jpg 800 534Siedem rzeczy, które możesz puścić wolno, a świat się nie zawali
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/05/pexels-gelatin-6357184-scaled-e1621371933148-1024x803.jpg 800 627Bogactwo cold brew
Cold brew wyróżnia się na tle innych kaw. Charakteryzuje ją mniejsza kwasowość oraz pełne body, które gwarantuje długie zachowanie smaku w ustach. W zależności od sposobu przygotowania i dodatków użytych podczas przyrządzania napoju, możemy wydobyć całe bogactwo aromatów.
– Podczas procesu przygotowania cold brew trzeba zwrócić uwagę na każdy szczegół. Ważny jest zarówno rodzaj kawy, jak i użyte dodatki. Z ziaren kawy jasno palonej uzyskamy owocowo-kwiatowy aromat. Z kolei z gatunków ciemno palonej otrzymamy głęboki aromat z nutą czekoladową. Jeśli chodzi o dodatki, możemy wykorzystać wanilię, przyprawy lub cokolwiek innego, co wzmocni różnorodność smaków. Dobrym pomysłem jest dodanie podczas procesu „parzenia” bergamoty lub skórki pomarańczowej, która wydobędzie przyjemny, owocowy i orzeźwiający aromat – dodaje Damian Burgess, ekspert Caffe Vergnano.
Cold brew jest też doskonałą bazą do koktajlów, które świetnie sprawdzą się podczas spotkań ze znajomymi. Możemy ich zaskoczyć połączeniem cold brew z tonikiem albo kokosową wersją napoju. Poniżej przedstawiamy propozycję na Coconut Cold Brew.
Coconut Cold Brew
Składniki:
100 ml cold brew
80 ml mleka kokosowego
15 ml syropu czekoladowego
8 ml syropu kokosowego
Przygotowanie:
- Napełnij wysoki kubek lodem.
- Wlej mleko kokosowe i wymieszaj.
- Dodaj 8 ml syropu kokosowego.
- Dodaj 15 ml syropu czekoladowego, pozwalając opaść mu na dno.
- Na końcu dodaj cold brew.
Przeczytaj także
- prev
- Następny
Ostatnie komentarze