2022-04-09  |  01:00

Pascha

Składniki

50 dag tłustego białego sera 3-krotnie mielonego
 15 dag masła MSM Mońki
 4 żółtka
 2/3 szklanki cukru
 1/2 szklanki gęstej śmietany 30-36%
 1 opakowanie cukru waniliowego (lub inny ulubiony)
 ulubione bakalie: rodzynki, kandyzowane owoce, wiórki kokosowe, orzechy

PRZYGOTOWANIE

1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę.
2. Miękkie masło (nie z lodówki) utrzeć na puch i cały czas mieszając, dodawać ser i jajka z cukrem.
3. Na koniec dodać bakalie.
4. Ser wyłożyć na wyłożone wilgotną gazą (ok. 3 warstwy, cienkiej, pojedynczej gazy) sitko, obciążyć talerzykiem i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
5. Po wyjęciu na talerz udekorować bakaliami lub owocami.