Składniki

2,5 kg ziemniaków (najlepiej mączystych)

2 średnie cebule

250 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki (startego na tarce o grubych oczkach)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki oleju

2 jajka

1 szklanka gorącego mleka

majeranek

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Obierz ziemniaki, umyj je. Podziel na pół. Jedną połowę zetrzyj na tarce lub wrzuć do maszyny i je przetrzyj. Drugą połowę ugotuj.
  2. Ziemniaki porcjami lekko odsącz na sitku. Chodzi o to, żeby w masie nie było za dużo wody. Bierzesz drugą miskę, kładziesz na niej sitko i lekko odsączasz wodę. Pulpa do drugiej miski, ale nie wylewaj płynu, poczekaj aż na dnie zbierz się skrobia. W tym czasie przejdź do kroku 3. Dodaj ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę.
  3. Pokrój boczek w kosteczkę i wrzuć na patelnię, gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodaj cebulkę (także pokrojoną w kostkę) i zeszklij. Zagotuj także szklankę mleka.
  4. Zlej powoli płyn z odsączania, a skrobię, która została na dnie dodaj do ziemniaków. Wszystko zalej gorącym mlekiem, przemieszaj i dorzuć zawartość patelni.
  5. Poczekaj, aż lekko przestygnie dodaj start żółty ser, olej, sól i pieprz do smaku oraz majeranek (dużo majeranku – ok 1/3 standardowej paczki). Na końcu wrzuć jajka, dokładnie wymieszaj, a następnie masę przełóż do formy.
  6. Włóż babkę do piekarnika na 160 stopni na 45 min, następnie zwiększ temperaturę do 180 i znowu piecz 45 minut.