Podudzia pieczone z warzywami i podane ze szparagami
Gdy brakuje Ci pomysłu na nietuzinkowy i zdrowy obiad, podpowiadamy przepis na pieczone podudzia drobiowe, podane w towarzystwie kolorowych warzyw i szparagów białych LeBaron. Mnogość smaków przenikająca się w aromatycznej marynacie zaskoczy niejednego smakosza dań mięsnych i sprawi, że przepis zagości w Twojej kuchni na dłużej.
Podudzia pieczone z warzywami i podane ze szparagami
Składniki (na 4 porcje):
· 1 kg podudzi z kurczaka
Polecane artykuły
Co tak naprawdę, według terapeuty, oznacza: mamy kryzys małżeński?
Hanna Szczygieł Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/5631416693_57eb672761_k-1-1024x686.jpg 800 536Siedem rzeczy, które powinnaś powiedzieć swojemu wewnętrznemu dziecku
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/pexels-quang-anh-ha-nguyen-884977-1024x683.jpg 800 534Siedem rzeczy, które możesz puścić wolno, a świat się nie zawali
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/05/pexels-gelatin-6357184-scaled-e1621371933148-1024x803.jpg 800 627· 3 papryki (mogą być kolorowe)
· 2 czerwone cebule
· 1 ostra papryczka
· 1 kg małych młodych ziemniaczków
· świeży tymianek
Marynata:
· 1/2 szklanki sosu sojowego
· 2 łyżki oleju Rapso
· 2 łyżki miodu
· 4 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
· 1 łyżeczka słodkiej papryki
· 1/2 ostrej papryki
· 1/2 łyżeczki curry
· 1/3 łyżeczka imbiru
Dodatkowo:
· szparagi białe LeBaron (ilość według uznania)
· sałata
Wykonanie:
1. Podudzia przełóż do miski. Dodaj wszystkie składniki marynaty. Wymieszaj, otaczając dokładnie mięso. Odstaw na 15 minut – w tym czasie kilkakrotnie przemieszaj zawartość miski.
2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
3. Wyszoruj ziemniaki.
4. Papryki pokrój w grubszą kostkę.
5. Na dno formy wyłóż warzywa i kilka gałązek tymianku. Na to wyłóż mięso i wlej marynatę.
6. Piecz z termoobiegiem przez około 1 godzinę. Kilka razy podlej mięso sosem wytworzonym na dnie formy. Mniej więcej w połowie pieczenia przełóż mięso na drugą stronę, znowu kilkakrotnie podlewając sosem.
7. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź miękkość mięsa i ziemniaków oraz, jeżeli to konieczne, wydłuż czas pieczenia.
8. Tuż przed podaniem posyp danie ziołami i podaj ze szparagami i sałatą.
Przeczytaj także
- prev
- Następny
Ostatnie komentarze