Szparagi lekarskie (Asparagus officinalis L.) to jednoliścienna bylina należąca do rodziny szparagowatych (Asparagaceae). Istnieje ponad 150 gatunków szparaga, jednak do jadalnych zalicza się tylko jeden – szparag lekarski. Jest to roślina lecznicza o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym i przeciwgrzybiczym. Z jednej strony wyróżnia się niską wartością energetyczną, a z drugiej – wysoką wartością odżywczą. W czasach, gdy coraz więcej ludzi interesuje się zdrową, zbilansowaną dietą, popularność szparaga – właśnie ze względu na jego właściwości – znacznie wzrosła.

Szparagi – uprawa

W ciągu ostatnich 10 lat produkcja szparaga w świecie wzrosła o około 40%. Obecnie największymi producentami szparagów są kolejno: Chiny, Peru, USA, Niemcy i Hiszpania. W Polsce szparagi uprawia się na areale około 1700 ha, co pozwala rocznie wyprodukować około 4000 ton tych warzyw. W większości są one jednak eksportowane, zarówno w stanie świeżym, jak i przetworzonym. Około 65% towaru trafia do Niemiec, pozostała część do Holandii, Francji i Belgii.

Sezon na szparagi w pełni - wszystko, co chcielibyście o nich wiedzieć
P