Grillowanie jest fantastycznym sposobem na odejście od kulinarnej rutyny. To okazja zarówno do wyruszenia poza cztery kuchenne ściany, jak i zmiany metody obróbki żywności oraz sięgnięcia po nowe receptury. Nie samymi kiełbaskami i karkówką kucharz żyje! Dania z rusztu to nie tylko mięsne przysmaki i szef kuchni Knorr doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Wegetariańskie frykasy nie muszą sprowadzać się wyłącznie do sałatki, podawanej wraz z daniem głównym. Choć zieleń dominuje w roślinnym jadłospisie, tym razem na grillu można spodziewać się wielu innych, równie apetycznych kolorów.

Ziemniaki

Dla niejednej osoby smak ziemniaków wyjętych prosto z ogniska jest bezkonkurencyjny. Przygotowanie ich na grillu staje się jednak znacznie wygodniejsze, a do tego daje większe pole manewru, jeśli chodzi o sposób podania i dodatki. Można przyrządzić je tradycyjnie – w mundurkach, ale atrakcyjniej prezentują się grillowane ziemniaki Hasselback z charakterystycznymi nacięciami, w które polecamy włożyć przyprawy, np. czosnek i słodką paprykę.

Bataty

Oto najmodniejsze bulwy tego sezonu! Choć przypominają ziemniaki, ich smak jest słodszy. Świetnie komponują się przez to z pikantnymi przyprawami oraz gęstymi dipami, których nie powinno zabraknąć na stole podczas grillowania. W wariancie podstawowym wystarczy dodatek soli morskiej. Bardziej egzotycznie smakują z gałką muszkatołową albo za’atarem. Sprawdź też koniecznie recepturę szefa kuchni Knorr na słodkie ziemniaki z rozmarynem.