Marka House of Asia przygotowała przepisy na dania z wykorzystaniem idealnych na lato azjatyckich produktów.

Chłodnik na mleku kokosowym z botwiną

Składniki
400 ml mleczka kokosowego 12-14%
1/2 pęczka botwiny; drobno posiekanego
1/2 zielonego ogórka; drobno posiekanego
1 ogórek małosolny; drobno posiekany
1 ząbek czosnku; utarty z łyżeczką soli
1/2 pęczka kopru, drobno posiekanego
1/2 pęczka szczypiorku drobno posiekanego
40 ml koncentratu buraczanego
sok z 1/3 cytryny
200 ml wody
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
1. Do garnka wlej wodę, dodaj botwinę i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś 5 minut.
2. Wlej koncentrat buraczany, sok z cytryny i zdejmij z ognia.
3. Do gorącego wywaru wlej mleko kokosowe. Dobrze wymieszaj i kolejno dodaj zielonego i małosolnego ogórka, szczypior, koper oraz utarty z solą czosnek. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem dodaj do smaku pieprz i sól.

Proste spring rolls z krewetkami

Składniki
6 listków papieru ryżowego
18 małych, ugotowanych krewetek
marchewka, pokrojona w cieniutkie słupki
kolendra
mięta
sałata np. karbowana (delikatna, żeby nie rozerwać papieru)

Sos
2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych, pokruszonych w moździerzu
1 łyżka drobno posiekanego czosnku
1 łyżka posiekanego imbiru
1 posiekane ostre chili 
1,5 łyżki cukru kokosowego
2 łyżki gorącej wody
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżka sosu rybnego
Papryczka chilli (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
1. Składniki sosu wymieszaj i odstaw.
2. Papier ryżowy, rozłóż na talerzu, zwilż wodą, ułóż 3 krewetki, trochę marchewki i zioła. Zwiń w rulonik, szczelnie zamknij na brzegach. 
3. Przekrój na pół i jedz zamoczone w sosie.

Sałatka z wodorostami wakame

Składniki
Sałatka:
15 g wakame
½ zielonego ogórka; umyty, pokrojony
w cienkie plastry
½ grejpfruta; bez błon, podzielony na filety
½ pomarańczy; bez błon, podzielona na filety
kiełki lucerny; do dekoracji
Dressing:
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki pasty Miso Shiro
2 łyżeczki octu ryżowego
1 łyżka ciepłej wody
1 łyżka nasion sezamu uprażonych na suchej patelni

Sposób przygotowania
1. Wakame przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
2. Składniki dressingu łączymy ze sobą w małej miseczce.
3. Wakame układamy na środku talerza, dookoła kładziemy filety z owoców i ogórka.
4. Całość polewamy dressingiem, posypujemy sezamem i dekorujemy kiełkami.

Szaszłyki z karkówki

Składniki 
200 g mięsa karkówki (ok. 10 plastrów)
2 łyżeczki utartych nasion kolendry
2 łyżki mleka kokosowego
1,5  łyżeczki sosu ostrygowego 
1,5  łyżeczki sosu sojowego jasnego 
1,5 łyżeczki cukru kokosowego
5 patyczków do szaszłyków dł. ok. 10-12 cm
2 ząbki czosnku 
0,5 łyżeczki oleju; do marynaty
olej do smażenia

Sposób przygotowania
1. Mięso kroimy w cienkie plastry (najlepiej mniej więcej kształt prostokąta 3 x 5 cm) i wkładamy do miski.
2. Nasiona kolendry rozgniatamy w moździerzu. Mieszamy mleko kokosowe, sos ostrygowy, sojowy jasny, olej, cukier kokosowy, nasiona kolendry i posiekany czosnek.
3. W mięso dokładnie wcieramy marynatę. 
4. Zamarynowane mięso nadziewamy faliście na patyczki.
5. Szaszłyki grillujemy na złoto brązowy kolor lub na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy szaszłyki na złoto-brązowy kolor z każdej strony.

Lody kokosowe

Składniki
400 ml tłustego mleczka kokosowego (min. 17 % tłuszczu)
3 łyżki cukru kokosowego
świeże owoce (maliny, borówki, truskawki)

Sposób przygotowania 
1. Do miseczek wlewamy mleczko kokosowe
2. Dodajemy cukier kokosowy oraz owoce
3. Dokładnie mieszamy
Masę przelewamy do foremek na lody i wstawiamy do zamrażarki na 4 h.

Koktajl z borówkami i gorzką czekoladą

Składniki
200 ml mleczka kokosowego 12-14%
100 g borówek
2 kostki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania
1. Składniki włóż do blendera i zmiksuj na gładko.
2. Koktajl jest od razu gotowy do spożycia.