Każdy, kto choć raz zaaranżował od podstaw swoją kuchnię, z pewnością potwierdzi, że to wymagające zadanie. Przestrzeń ta musi być bowiem zarówno estetyczna, jak i funkcjonalna. A wiele w tym względzie zależy od właściwego doboru sprzętów AGD. Na co zwrócić uwagę przy ich zakupie? Okazuje się, że najważniejsze informacje znajdziemy szybko na etykiecie energetycznej produktu.

Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia – mawiał George Bernard Shaw, wybitny irlandzki prozaik, dramaturg i filozof, laureat nagrody Nobla w dziedzinie literatury oraz zdobywca Oskara za scenariusz do filmu Pigmalion. W tych słowach jest dużo racji – spożywanie posiłków stanowi bowiem nie tylko życiową konieczność, lecz także dostarcza nam wiele przyjemności. A jak wiadomo, najlepiej przygotowywać i kosztować je w pięknie urządzonej kuchni – królestwie smaków, zapachów i kolorów. Aby ułatwić sobie przechowywanie produktów spożywczych, przyrządzanie potraw i napojów, zmywanie naczyń, a przy tym zacząć oszczędzać czas i pieniądze, warto zaopatrzyć się w nowoczesne, energooszczędne AGD. Czym powinny charakteryzować dobre sprzęty, których zakup zwróci się nam z nawiązką?

Grosz do grosza i będzie kokosza

Wybierając AGD do kuchni, w pierwszej kolejności opłaca się zwrócić uwagę na parametry wyrobu związane z oszczędzaniem energii i wody. Dzięki temu będziemy płacić mniejsze rachunki, a w dodatku przysłużymy się naszej planecie. Wiedzę tę uzyskamy bez problemu, gdy przyjrzymy się dołączonej do produktu etykiecie energetycznej. Znajdziemy na niej charakterystyczną skalę efektywności energetycznej w barwach od czerwieni do zieleni (symbolizuje ekologiczne technologie), a obok oznaczenie klasy wybranego rozwiązania – im wyższa (zielona na samej górze), tym lepiej. Sprzedawca w sklepie, porównując poszczególne rozwiązania, z pewnością zwróci nam uwagę na różnice w zakresie zużycia energii czy też wody na cykl prania w zależności od kategorii sprzętu.