Kuchnia powinna być nie tylko estetyczna, ale przede wszystkim funkcjonalna. Urządzając ją, staramy się koncentrować na tym, aby była łatwa do utrzymania w czystości. Z tego powodu szkło coraz śmielej wkracza do naszych kuchni jako element wykończeniowy.

Ergonomia przede wszystkim

Kuchnia to serce domu – w niej spotykają się członkowie rodziny i spożywają lub przygotowują posiłki. Żeby wspólne przyrządzenie jedzenia przebiegało bez problemów, musi być ona odpowiednio urządzona. Funkcjonalność, łatwość dostępu i ergonomia to kluczowe czynniki w urządzeniu każdej kuchni. Najłatwiej będzie to osiągnąć, dzieląc dostępną przestrzeń na pięć stref, które ułatwią poruszanie się i umożliwią bezproblemowe przygotowanie posiłków:

  • Strefa zapasów – składają się na nią lodówka, zamrażarka oraz szafki, w których przechowujemy produkty niewymagające chłodzenia.
  • Strefa przechowywania – w tej części znajdować się będą wszystkie kuchenne utensylia: garnki, naczynia, sztućce, małe AGD.
  • Strefa przygotowywania – miejsce, w którym będziemy przygotowywać posiłki.
  • Strefa gotowania – tutaj znajdować się będą kuchenka, piekarnik czy mikrofalówka.
  • Strefa zmywania – przestrzeń na zlewozmywak, zmywarkę i kosze na śmieci.

Trójkąt roboczy i właściwe wysokości mebli

Kolejną zasadą jest odpowiednie rozplanowanie trójkąta roboczego. Wierzchołkami będą lodówka, zlewozmywak i kuchenka – powinny one znajdować się możliwie blisko siebie. Odległości pomiędzy lodówką i zlewozmywakiem oraz zlewozmywakiem i kuchenką powinny zamykać się w przedziale 120-210 cm, zaś między lodówką a kuchenką 120-270 cm.