Miechunka pomidorowa – owoc mało znany i niedoceniany
Miechunka pomidorowa (Physalis ixocarpa) to gatunek rośliny jednorocznej. Należy do tej samej rodziny botanicznej co pomidor, papryka i oberżyna, czyli psiankowatych. Nazywana jest także rodzynkiem brazylijskim, wiśnią peruwiańską, jagodą inkaską lub wenezuelskim topo-tono. Wszystkie nazwy tej rośliny jednoznacznie wskazują na jej pochodzenie – gorący klimat Ameryki Południowej. Gatunek Physalis ixocarpa wywodzi się z centralnej części Meksyku, ale bardzo popularny jest również w Salwadorze i Gwatemali. W Polsce miechunka wciąż jest warzywem mało znanym, a szkoda. Zasługuje na uwagę ze względu na ciekawy wygląd, ale też łatwość uprawy i właściwości odżywcze.
Miechunkę uprawia się przede wszystkim jako roślinę dekoracyjną – a to ze względu na charakterystyczne ognisto-pomarańczowe lampiony, którymi jest otoczona. Wewnątrz misternej, podobnej do pergaminu otoczki kryje się kulisty owoc o aromacie będącym mieszanką smaków pomidora i ananasa. Owoce mają kolory od żółtego po fioletowy, a ich powierzchnia pokryta jest woskiem. Są soczyste, dosyć duże i ważą średnio 50-57 g. Dojrzałe opadają na ziemię.
Największe zbiory owoców miechunki rozpoczynają się od połowy sierpnia i trwają do października. Niestety roślina jest bardzo mało odporna na niskie temperatury – z tego względu sadzona w polskim klimacie jest rośliną jednoroczną. Nie ma dużych wymagań glebowych, dobrze wzrasta nie tylko w podłożach żyznych, lecz także piaszczystych i ubogich w składniki pokarmowe.
Polecane artykuły
Co tak naprawdę, według terapeuty, oznacza: mamy kryzys małżeński?
Hanna Szczygieł Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/5631416693_57eb672761_k-1-1024x686.jpg 800 536Siedem rzeczy, które powinnaś powiedzieć swojemu wewnętrznemu dziecku
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/pexels-quang-anh-ha-nguyen-884977-1024x683.jpg 800 534Siedem rzeczy, które możesz puścić wolno, a świat się nie zawali
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/05/pexels-gelatin-6357184-scaled-e1621371933148-1024x803.jpg 800 627Owoce miechunki pomidorowej uznawane są za bardzo wartościowe warzywo. Zawierają kwercetynę, która jest dla miechunki tym, czym dla pomidora likopen. To żółty barwnik i antyutleniacz z grupy flawonoidów. Działa przeciwzakrzepowo, przeciwutleniająco oraz przeciwzapalnie. Ma również silne właściwości przeciwhistaminowe, dlatego jest szczególnie polecana alergikom. Warzywo jest także dobrym źródłem witaminy C, poza tym zawiera dużo kwasów organicznych i pektyn.
Miechunka jest stosowana do dekoracji ogrodów, ale jej owoce znajdują zastosowanie także w kuchni. Nadają się do spożywania na surowo, jako dodatek do deserów i sałatek. Miechunka pomidorowa stanowi jeden z głównych składników sosu do tortilli peperonaty (przepis tutaj). Z kolei w naszym kraju wykorzystuje się ją do przyrządzania przetworów: marynat, kiszonek, konfitur, dżemów i przecierów (przepis tutaj).
Źródło: PD, Alicja Ponder, www.akademiadobregosmaku.sggw.pl,
Ostatnie komentarze