Płyta gazowa – szklana czy emaliowana?
Madams
Choć owoc ten wygląda co najmniej egzotycznie jest zaskakująco dobrze znana naszym babciom. O tak! Każda babcia, która uprawiała ogródek pewnie zna miechunkę doskonale, ty pewnie również. Tyle, że zazwyczaj podziwiałaś ją w jesiennym wazonie a nie na talerzu. Kojarzysz piękne, pomarańczowe lampiony w dekoracji z suszonych kwiatów swojej babci lub mamy? W środku skrywa się pyszny owoc.
Co ciekawe, jej smak to połączenie smaku pomidora i… ananasa! Wypróbujcie koniecznie przepis na pyszny dżem.
Składniki:
Przygotowanie:
Owoce miechunki pokroić, dodać obrane z ogonków owoce bzu oraz cukier i kwasek cytrynowy. Rozgotować, odparowywać ok. 10 min. Następnie napełnić słoiki i pasteryzować w zależności od pojemności słoika 10–15 min.
Przepis pochodzi ze strony: www.akademiadobregosmaku.sggw.pl,
Ostatnie komentarze