Choć owoc ten wygląda co najmniej egzotycznie jest zaskakująco dobrze znana naszym babciom. O tak! Każda babcia, która uprawiała ogródek pewnie zna miechunkę doskonale, ty pewnie również. Tyle, że zazwyczaj podziwiałaś ją w jesiennym wazonie a nie na talerzu. Kojarzysz piękne, pomarańczowe lampiony w dekoracji z suszonych kwiatów swojej babci lub mamy? W środku skrywa się pyszny owoc.

Co ciekawe, jej smak to połączenie smaku pomidora i… ananasa! Wypróbujcie koniecznie przepis na pyszny dżem.

Dżem z miechunki pomidorowej

Składniki:

  • 1 kg owoców miechunki
  • 0,25 kg czarnego bzu
  • 0,25 kg cukru
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Przygotowanie: 

Owoce miechunki pokroić, dodać obrane z ogonków owoce bzu oraz cukier i kwasek cytrynowy. Rozgotować, odparowywać ok. 10 min. Następnie napełnić słoiki i pasteryzować w zależności od pojemności słoika 10–15 min.

Przepis pochodzi ze strony: www.akademiadobregosmaku.sggw.pl,