Dżem z miechunki pomidorowej
Choć owoc ten wygląda co najmniej egzotycznie jest zaskakująco dobrze znana naszym babciom. O tak! Każda babcia, która uprawiała ogródek pewnie zna miechunkę doskonale, ty pewnie również. Tyle, że zazwyczaj podziwiałaś ją w jesiennym wazonie a nie na talerzu. Kojarzysz piękne, pomarańczowe lampiony w dekoracji z suszonych kwiatów swojej babci lub mamy? W środku skrywa się pyszny owoc.
Co ciekawe, jej smak to połączenie smaku pomidora i… ananasa! Wypróbujcie koniecznie przepis na pyszny dżem.
Dżem z miechunki pomidorowej
Składniki:
Polecane artykuły
Co tak naprawdę, według terapeuty, oznacza: mamy kryzys małżeński?
Hanna Szczygieł Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/5631416693_57eb672761_k-1-1024x686.jpg 800 536Siedem rzeczy, które powinnaś powiedzieć swojemu wewnętrznemu dziecku
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/pexels-quang-anh-ha-nguyen-884977-1024x683.jpg 800 534Siedem rzeczy, które możesz puścić wolno, a świat się nie zawali
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/05/pexels-gelatin-6357184-scaled-e1621371933148-1024x803.jpg 800 627- 1 kg owoców miechunki
- 0,25 kg czarnego bzu
- 0,25 kg cukru
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Owoce miechunki pokroić, dodać obrane z ogonków owoce bzu oraz cukier i kwasek cytrynowy. Rozgotować, odparowywać ok. 10 min. Następnie napełnić słoiki i pasteryzować w zależności od pojemności słoika 10–15 min.
Przepis pochodzi ze strony: www.akademiadobregosmaku.sggw.pl,
Ostatnie komentarze