Dżem z nektarynek
Uwielbiamy je i gdy tylko rozpoczyna się sezon objadamy się nektarynkami bez pamięci. I bardzo dobrze! Nektarynki są pyszne i mają bogate właściwości odżywcze. jednak nie przejmujcie się, możecie delektować się ich smakiem przez cały rok, tylko w nieco innej formie.
Koniecznie wypróbujcie przepis na cud dżem z nektarynek. Nie pożałujecie, jest obłędnie pyszny i bardzo prosty.
Dżem z nektarynek – przepis
Składniki:
Polecane artykuły
Co tak naprawdę, według terapeuty, oznacza: mamy kryzys małżeński?
Hanna Szczygieł Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/5631416693_57eb672761_k-1-1024x686.jpg 800 536Siedem rzeczy, które powinnaś powiedzieć swojemu wewnętrznemu dziecku
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/pexels-quang-anh-ha-nguyen-884977-1024x683.jpg 800 534Siedem rzeczy, które możesz puścić wolno, a świat się nie zawali
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/05/pexels-gelatin-6357184-scaled-e1621371933148-1024x803.jpg 800 627- 1 kg nektarynki
- 15 g pektyny
- 250 g cukier lub ksylitol/erytrol
Przygotowanie: Nektarynki pokroić i wrzucić do garnka, pektynę wymieszać dokładnie z 100 g cukru/ksylitolu/erytrolu, wsypać do owoców i dokładnie wymieszać. Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji, następnie wsypać resztę słodzidła i gotować jeszcze przez 5-10 minut. Wyłączyć palnik, przelać dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.
źródło: PD, Alicja Ponder, www.akademiadobregosmaku.sggw.pl,
Przeczytaj także
- prev
- Następny
Ostatnie komentarze