Peperonata – przepis na pyszny sos z miechunki, idealny do tortilli
Składniki:
- 1 kg owoców miechunki
- 25–30 dag pomidorów czerwonych
- 0,5–1 kg cukinii, patisona lub kabaczka
- 2 szt. cebuli
- 8–10 ząbków czosnku
- 3–4 owoców papryki ostrej (może być słodka)
- 2 łyżki stołowe oleju
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju (do zeszklenia), następnie dodać pokrojone pomidory, cukinię i miechunkę, podlać niewielką ilością wody (2 łyżki) oraz dodać sól, pieprz i inne przyprawy. Dusić na wolnym ogniu do miękkości (ok. 15 min). Pod koniec duszenia dodać pokrojony czosnek.
Polecane artykuły
Co tak naprawdę, według terapeuty, oznacza: mamy kryzys małżeński?
Hanna Szczygieł Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/5631416693_57eb672761_k-1-1024x686.jpg 800 536Siedem rzeczy, które powinnaś powiedzieć swojemu wewnętrznemu dziecku
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/pexels-quang-anh-ha-nguyen-884977-1024x683.jpg 800 534Siedem rzeczy, które możesz puścić wolno, a świat się nie zawali
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/05/pexels-gelatin-6357184-scaled-e1621371933148-1024x803.jpg 800 627Gorącą peperonatę układać w słojach. Zakręcić i pasteryzować (od 10 do 15 min). Peperonatę można spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu na gorąco i na zimno z dodatkiem gotowanego mięsa lub kiełbasy.
Źródło: PD, Alicja Ponder, www.akademiadobregosmaku.sggw.pl,
Ostatnie komentarze