Płyta gazowa – szklana czy emaliowana?
Madams
Oporność na insulinę to zaburzenie metabolizmu, które wiąże się z mniejszą wrażliwością tkanek na insulinę. Może to być spowodowane nieprawidłowymi funkcjonowaniem i sygnalizacją receptorów insuliny, zbyt wysokim poziomem przeciwciał wiążących insulinę lub nieprawidłową strukturą cząsteczki insuliny.
Obecnie mówi się o dwóch najważniejszych przyczynach rozwoju insulinooporności:
Stan ten związany jest ze zwiększoną częstością hiperinsulinemii, zaburzeniami tolerancji glukozy i rozwojem cukrzycy. Insulinooporność to pierwszy krok do tej poważnej, nieuleczalnej choroby. Ale krok, który można cofnąć i osiągnąć pełne zdrowie.
Gdy spożywamy posiłek, glukoza powstająca w wyniku trawienia wędruje do komórek. W tym czasie trzustka wydziela insulinę, czyli hormon, który ma zbić stężenie glukozy.
Insulinooporność polega na tym, że komórki są odporne na tę insulinę, dlatego stężenie glukozy nie spada, a trzustka zaczyna wytwarzać coraz więcej insuliny, żeby jednak stężenie glukozy obniżyć. Coraz większe ilości insuliny, niezbijane ilości glukozy powodują powstawanie cukrzycy, która jest już niestety procesem nieodwracalnym i wymaga stosowania leków, a w ciężkich przypadkach – zastrzyków z insuliny.
Insulinooporność nie jest łatwa do rozpoznania i nie ma specjalnych wytycznych postępowania dietetycznego, gwarantujących sukces leczenia. Jednak walka z nią jest bardzo ważna i możliwa do wygrania. Insulinooporność to proces odwracalny!
Powyższy tekst oraz poniższe przepisy pochodzą z ebooka dr Hanny Stolińskiej „Dieta dla insulinoopornych” dostępnego na platformie How2.
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki (na 2 porcje):
Przygotowanie:
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
Przygotowanie:
Ostatnie komentarze