Oporność na insulinę to zaburzenie metabolizmu, które wiąże się z mniejszą wrażliwością tkanek na insulinę. Może to być spowodowane nieprawidłowymi funkcjonowaniem i sygnalizacją receptorów insuliny, zbyt wysokim poziomem przeciwciał wiążących insulinę lub nieprawidłową strukturą cząsteczki insuliny.

Obecnie mówi się o dwóch najważniejszych przyczynach rozwoju insulinooporności:

  1. gromadzenie się lipidów w komórkach mięśni i wątroby oraz ich kumulacja w komórkach tłuszczowych,
  2. rozwijający się na skutek tego stan zapalny spowodowany przerostem tkanki tłuszczowej.

Stan ten związany jest ze zwiększoną częstością hiperinsulinemii, zaburzeniami tolerancji glukozy i rozwojem cukrzycy. Insulinooporność to pierwszy krok do tej poważnej, nieuleczalnej choroby. Ale krok, który można cofnąć i osiągnąć pełne zdrowie.

Gdy spożywamy posiłek, glukoza powstająca w wyniku trawienia wędruje do komórek. W tym czasie trzustka wydziela insulinę, czyli hormon, który ma zbić stężenie glukozy.

Insulinooporność polega na tym, że komórki są odporne na tę insulinę, dlatego stężenie glukozy nie spada, a trzustka zaczyna wytwarzać coraz więcej insuliny, żeby jednak stężenie glukozy obniżyć. Coraz większe ilości insuliny, niezbijane ilości glukozy powodują powstawanie cukrzycy, która jest już niestety procesem nieodwracalnym i wymaga stosowania leków, a w ciężkich przypadkach – zastrzyków z insuliny.

Co musisz wiedzieć o diecie dla insulinoopornych?

  • Wiele badań wykazało korzystne efekty spożywania złożonych węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, które są bogate w błonnik pokarmowy.
  • Dieta powinna być bogata w produkty pełnoziarniste, duże ilości warzyw nieskrobiowych i niektórych surowych owoców.
  • Korzystny wpływ ma dieta roślinna, DASH i śródziemnomorska. (Wpływ diet bardzo niskowęglowodanowych wymaga potwierdzenia w badaniach długoterminowych z udziałem pacjentów insulinoopornych.)
  • Badania wskazują na korzyści wynikające ze zwiększonego spożycia kalorii w pierwszej połowie dnia, zwłaszcza ze śniadania o wysokiej wartości energetycznej i niskim indeksie glikemicznym.
  • Wysoka zawartość w diecie mikroelementów takich jak magnez i wapń zmniejsza insulinooporność.
  • Wprowadź do diety produkty o działaniu obniżającym stężenie glukozy, takie jak: orzechy, soja, czarna porzeczka, sok z ogórków kiszonych, kiszona kapusta, kiełki, pokrzywa, mniszek lekarski, czosnek, cebula, morwa biała.
  • Wyniki dotychczasowych badań nie wskazują, by konieczne było wykluczenie nabiału z diety.
  • Umiarkowane ilości alkoholu w ramach zbilansowanej, niskoenergetycznej diety nie mają negatywnego wpływu na insulinę.
  • Autorzy ostatnich badań podkreślają znaczenie ograniczenia spożycia cukrów prostych, zwłaszcza ze słodkich napojów, słodyczy i nadmiernego spożycia soków owocowych.
  • Zaburzenie równowagi flory bakteryjnej również może wpływać na występowanie stanu zapalnego i rozwój insulinooporności, dlatego zaleca się stosowanie probiotyków, takich jak: kiszonki, fermentowane produkty mleczne; prebiotyków, czyli żywności zawierającej inulinę (por, czosnek, cebula, szparagi, topinambur, aloes, cykoria, karczochy). Dobre bakterie jelitowe potrzebują również diety wysokobłonnikowej. Warto dodatkowo suplementować się probiotykami w postaci suplementu diety.
  • Regularnie uprawiaj aktywność fizyczną, godzinę dziennie, chociażby spacer. Ruch uwrażliwia komórki na działanie insuliny.

Insulinooporność nie jest łatwa do rozpoznania i nie ma specjalnych wytycznych postępowania dietetycznego, gwarantujących sukces leczenia. Jednak walka z nią jest bardzo ważna i możliwa do wygrania. Insulinooporność to proces odwracalny!

Powyższy tekst oraz poniższe przepisy pochodzą z ebooka dr Hanny Stolińskiej „Dieta dla insulinoopornych” dostępnego na platformie How2.

Materiały prasowe How2

Serek wiejski z pieczarkami i papryką

Materiały prasowe How2

Składniki:      

  • Serek wiejski (light) – 150 g (1 opakowanie)
  • Pieczarka uprawna, świeża – 100 g (5 szt.)
  • Chleb żytni razowy – 30 g (1 kromka)
  • Papryka czerwona – 70 g (0,5 szt.)
  • Czosnek – 5 g (1 ząbek)
  • Natka pietruszki – 5 g (1 łyżeczka)
  • Olej rzepakowy – 10 g (1 łyżka)

Przygotowanie:

  1. Podsmaż na tłuszczu czosnek przeciśnięty przez praskę i pieczarki.
  2. Pokrój paprykę.
  3. Z serka odsącz śmietankę i wymieszaj go z pieczarkami, natką oraz papryką.
  4. Dopraw do smaku i duś chwilę na patelni.
  5. Zjedz z chlebem.

Zapiekanka z batata

Materiały prasowe How2

Składniki (na 2 porcje):

  • Bataty – 400 g (2 szt.)
  • Brokuły, mrożone – 150 g (1/3 opakowania)
  • Pieczarka uprawna, świeża – 120 g (6 szt.)
  • Ser typu feta – 50 g (1 porcja)
  • Pomidor – 360 g (3 szt.)
  • Cebula – 100 g (1 szt.)
  • Czosnek – 5 g (1 ząbek)
  • Olej rzepakowy – 15 g (1,5 łyżki)

Przygotowanie:

  1. Podduś pieczarki na oleju, dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  2. Ugotuj bataty i wyłóż je na dnie naczynia żaroodpornego.
  3. Dodaj plasterki pomidorów i ugotowane brokuły.
  4. Pokrusz ser.
  5. Całość zalej przygotowanym wcześniej sosem pieczarkowym.
  6. Ułóż dwie identyczne warstwy.
  7. Zapiecz potrawę w piekarniku.

Zielony koktajl imbirowy

Materiały prasowe How2

Składniki:

  • Jogurt naturalny – 150 g (7,5 łyżki)
  • Otręby owsiane – 14 g (2 łyżki)
  • Płatki owsiane górskie – 40 g (4 łyżki)
  • Ogórek – 70 g (2 szt.)
  • Pietruszka, korzeń – 30 g (0,5 szt.)
  • Szpinak – 70 g (3 garści)
  • Cytryna – 39 g (0,5 szt.)
  • Imbir – 15 g (3 plasterki)

Przygotowanie:

  1. Zmiksuj wszystkie składniki na koktajl.

Wrap z omleta z pieczarkami

Materiały prasowe How2

Składniki:

  • Farsz:
    • Suszone pomidory (w oleju z ziołami, odsączone) – 45 g (3 szt.)
    • Pieczarka uprawna, świeża – 80 g (4 szt.)
  • Omlet:
    • Jaja kurze całe – 112 g (2 szt.)
    • Otręby pszenne – 8 g (2 łyżki)
    • Bazylia (suszona) – 2 g (0,5 łyżeczki)
  • Dodatki:
    • Ser, mozzarella – 30 g (2 porcje)
    • Roszponka – 20 g (1 garść)
    • Olej rzepakowy – 5 g (0,5 łyżki)
    • Chleb żytni staropolski – 30 g (1 kromki)

Przygotowanie:

  1. Pokrojone pomidory podsmaż na łyżce oleju, dołóż pokrojone pieczarki, dopraw do smaku.
  2. Jajka rozbij widelcem, wymieszaj z bazylią i otrębami, posól do smaku.
  3. Usmaż omlet na pozostałym tłuszczu.
  4. Na omlet wyłóż roszponkę, farsz pieczarkowy, pokrojoną mozzarellę.
  5. Złóż omlet na pół i podgrzej na patelni, by roztopić ser.
  6. Zjedz z chlebem.
Materiały prasowe How2