Dieta dla insulinoopornych – co powinnaś wiedzieć? Cztery przepisy dr Hanny Stolińskiej
Oporność na insulinę to zaburzenie metabolizmu, które wiąże się z mniejszą wrażliwością tkanek na insulinę. Może to być spowodowane nieprawidłowymi funkcjonowaniem i sygnalizacją receptorów insuliny, zbyt wysokim poziomem przeciwciał wiążących insulinę lub nieprawidłową strukturą cząsteczki insuliny.
Obecnie mówi się o dwóch najważniejszych przyczynach rozwoju insulinooporności:
- gromadzenie się lipidów w komórkach mięśni i wątroby oraz ich kumulacja w komórkach tłuszczowych,
- rozwijający się na skutek tego stan zapalny spowodowany przerostem tkanki tłuszczowej.
Stan ten związany jest ze zwiększoną częstością hiperinsulinemii, zaburzeniami tolerancji glukozy i rozwojem cukrzycy. Insulinooporność to pierwszy krok do tej poważnej, nieuleczalnej choroby. Ale krok, który można cofnąć i osiągnąć pełne zdrowie.
Polecane artykuły
Co tak naprawdę, według terapeuty, oznacza: mamy kryzys małżeński?
Hanna Szczygieł Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/5631416693_57eb672761_k-1-1024x686.jpg 800 536Siedem rzeczy, które powinnaś powiedzieć swojemu wewnętrznemu dziecku
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/pexels-quang-anh-ha-nguyen-884977-1024x683.jpg 800 534Siedem rzeczy, które możesz puścić wolno, a świat się nie zawali
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/05/pexels-gelatin-6357184-scaled-e1621371933148-1024x803.jpg 800 627Gdy spożywamy posiłek, glukoza powstająca w wyniku trawienia wędruje do komórek. W tym czasie trzustka wydziela insulinę, czyli hormon, który ma zbić stężenie glukozy.
Insulinooporność polega na tym, że komórki są odporne na tę insulinę, dlatego stężenie glukozy nie spada, a trzustka zaczyna wytwarzać coraz więcej insuliny, żeby jednak stężenie glukozy obniżyć. Coraz większe ilości insuliny, niezbijane ilości glukozy powodują powstawanie cukrzycy, która jest już niestety procesem nieodwracalnym i wymaga stosowania leków, a w ciężkich przypadkach – zastrzyków z insuliny.
Co musisz wiedzieć o diecie dla insulinoopornych?
- Wiele badań wykazało korzystne efekty spożywania złożonych węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, które są bogate w błonnik pokarmowy.
- Dieta powinna być bogata w produkty pełnoziarniste, duże ilości warzyw nieskrobiowych i niektórych surowych owoców.
- Korzystny wpływ ma dieta roślinna, DASH i śródziemnomorska. (Wpływ diet bardzo niskowęglowodanowych wymaga potwierdzenia w badaniach długoterminowych z udziałem pacjentów insulinoopornych.)
- Badania wskazują na korzyści wynikające ze zwiększonego spożycia kalorii w pierwszej połowie dnia, zwłaszcza ze śniadania o wysokiej wartości energetycznej i niskim indeksie glikemicznym.
- Wysoka zawartość w diecie mikroelementów takich jak magnez i wapń zmniejsza insulinooporność.
- Wprowadź do diety produkty o działaniu obniżającym stężenie glukozy, takie jak: orzechy, soja, czarna porzeczka, sok z ogórków kiszonych, kiszona kapusta, kiełki, pokrzywa, mniszek lekarski, czosnek, cebula, morwa biała.
- Wyniki dotychczasowych badań nie wskazują, by konieczne było wykluczenie nabiału z diety.
- Umiarkowane ilości alkoholu w ramach zbilansowanej, niskoenergetycznej diety nie mają negatywnego wpływu na insulinę.
- Autorzy ostatnich badań podkreślają znaczenie ograniczenia spożycia cukrów prostych, zwłaszcza ze słodkich napojów, słodyczy i nadmiernego spożycia soków owocowych.
- Zaburzenie równowagi flory bakteryjnej również może wpływać na występowanie stanu zapalnego i rozwój insulinooporności, dlatego zaleca się stosowanie probiotyków, takich jak: kiszonki, fermentowane produkty mleczne; prebiotyków, czyli żywności zawierającej inulinę (por, czosnek, cebula, szparagi, topinambur, aloes, cykoria, karczochy). Dobre bakterie jelitowe potrzebują również diety wysokobłonnikowej. Warto dodatkowo suplementować się probiotykami w postaci suplementu diety.
- Regularnie uprawiaj aktywność fizyczną, godzinę dziennie, chociażby spacer. Ruch uwrażliwia komórki na działanie insuliny.
Insulinooporność nie jest łatwa do rozpoznania i nie ma specjalnych wytycznych postępowania dietetycznego, gwarantujących sukces leczenia. Jednak walka z nią jest bardzo ważna i możliwa do wygrania. Insulinooporność to proces odwracalny!
Powyższy tekst oraz poniższe przepisy pochodzą z ebooka dr Hanny Stolińskiej „Dieta dla insulinoopornych” dostępnego na platformie How2.
Serek wiejski z pieczarkami i papryką
Składniki:
- Serek wiejski (light) – 150 g (1 opakowanie)
- Pieczarka uprawna, świeża – 100 g (5 szt.)
- Chleb żytni razowy – 30 g (1 kromka)
- Papryka czerwona – 70 g (0,5 szt.)
- Czosnek – 5 g (1 ząbek)
- Natka pietruszki – 5 g (1 łyżeczka)
- Olej rzepakowy – 10 g (1 łyżka)
Przygotowanie:
- Podsmaż na tłuszczu czosnek przeciśnięty przez praskę i pieczarki.
- Pokrój paprykę.
- Z serka odsącz śmietankę i wymieszaj go z pieczarkami, natką oraz papryką.
- Dopraw do smaku i duś chwilę na patelni.
- Zjedz z chlebem.
Zapiekanka z batata
Składniki (na 2 porcje):
- Bataty – 400 g (2 szt.)
- Brokuły, mrożone – 150 g (1/3 opakowania)
- Pieczarka uprawna, świeża – 120 g (6 szt.)
- Ser typu feta – 50 g (1 porcja)
- Pomidor – 360 g (3 szt.)
- Cebula – 100 g (1 szt.)
- Czosnek – 5 g (1 ząbek)
- Olej rzepakowy – 15 g (1,5 łyżki)
Przygotowanie:
- Podduś pieczarki na oleju, dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Ugotuj bataty i wyłóż je na dnie naczynia żaroodpornego.
- Dodaj plasterki pomidorów i ugotowane brokuły.
- Pokrusz ser.
- Całość zalej przygotowanym wcześniej sosem pieczarkowym.
- Ułóż dwie identyczne warstwy.
- Zapiecz potrawę w piekarniku.
Zielony koktajl imbirowy
Składniki:
- Jogurt naturalny – 150 g (7,5 łyżki)
- Otręby owsiane – 14 g (2 łyżki)
- Płatki owsiane górskie – 40 g (4 łyżki)
- Ogórek – 70 g (2 szt.)
- Pietruszka, korzeń – 30 g (0,5 szt.)
- Szpinak – 70 g (3 garści)
- Cytryna – 39 g (0,5 szt.)
- Imbir – 15 g (3 plasterki)
Przygotowanie:
- Zmiksuj wszystkie składniki na koktajl.
Wrap z omleta z pieczarkami
Składniki:
- Farsz:
- Suszone pomidory (w oleju z ziołami, odsączone) – 45 g (3 szt.)
- Pieczarka uprawna, świeża – 80 g (4 szt.)
- Omlet:
- Jaja kurze całe – 112 g (2 szt.)
- Otręby pszenne – 8 g (2 łyżki)
- Bazylia (suszona) – 2 g (0,5 łyżeczki)
- Dodatki:
- Ser, mozzarella – 30 g (2 porcje)
- Roszponka – 20 g (1 garść)
- Olej rzepakowy – 5 g (0,5 łyżki)
- Chleb żytni staropolski – 30 g (1 kromki)
Przygotowanie:
- Pokrojone pomidory podsmaż na łyżce oleju, dołóż pokrojone pieczarki, dopraw do smaku.
- Jajka rozbij widelcem, wymieszaj z bazylią i otrębami, posól do smaku.
- Usmaż omlet na pozostałym tłuszczu.
- Na omlet wyłóż roszponkę, farsz pieczarkowy, pokrojoną mozzarellę.
- Złóż omlet na pół i podgrzej na patelni, by roztopić ser.
- Zjedz z chlebem.
Przeczytaj także
- prev
- Następny
Ostatnie komentarze