Jej rekordowa porcja ważyła 1 814 kilogramy i została przygotowana w 2018 roku przez Polaków z ponad 200 litrów mleka. Choć jej przyrządzenie jest niezwykle proste, to doskonały sposób na pożywne śniadanie. Owsianka, bo o niej mowa, już 10 października obchodzi swoje święto. Jak ją przygotować, żeby dodatkowo rozgrzała nas podczas chłodnych jesiennych dni?

Owsianka jest jedną z najczęściej wybieranych opcji śniadaniowych. Przyrządza się ją szybko, a dodanie zaledwie kilku składników sprawia, że jest zbilansowanym posiłkiem dla każdego. Oprócz walorów smakowych ma prozdrowotne właściwości. Płatki owsiane zawierają beta-glukan, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Są również bogate w witaminy z grupy B oraz E, które wspomagają układ odpornościowy organizmu, co jest szczególnie ważne w sezonie jesiennym. Ponadto obecność magnezu w płatkach to kolejny dowód na to, że powinny znaleźć się one w diecie osób przepracowanych i przemęczonych.

Ciepły, rozgrzewający posiłek jest idealnym pomysłem na śniadanie w chłodny poranek. Jako dodatki warto wykorzystywać sezonowe owoce, orzechy i przyprawy korzenne, by rozgrzać organizm. Zobacz najlepsze trzy przepisy na jesienne owsianki.

Pieczona owsianka z malinami i czekoladą

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 300 g malin
  • 250 ml mleka Mazurski Smak 3,2%
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C.Płatki owsiane, mleko, cukier, kakao i jaja mieszamy w misce. Następnie wkładamy w masę maliny, zostawiając trochę do posypania wierzchu. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego.Czekoladę siekamy. Owsiankę posypujemy czekoladą i pozostałymi malinami.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut.

Gotowana owsianka z karmelizowaną dynią i orzechami

Fot. Materiały prasowe

Składniki:                                                                                        

  • 1 szklanka mleka Łaciate 3,2%
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • kawałek dyni
  • 1 łyżeczka masła ekstra Łaciate
  • cukier lub miód do smaku
  • sok z cytryny według uznania
  • łyżka orzechów włoskich
  • 1 mała, słodka pomarańcza

Przygotowanie: Dynię obieramy, usuwamy pestki, myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię lub do garnka, podlewamy odrobiną gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy dynia będzie prawie miękka odparowujemy nadmiar wody, a do dyni dodajemy masło, miód lub cukier. Wszystko przesmażamy kilka chwil, aż trochę się skarmelizuje, skrapiamy sokiem z cytryny według uznania.

W garnku zagotowujemy mleko, wsypujemy płatki owsiane, cynamon i gotujemy kilka minut do zgęstnienia płatków. Jeżeli chcemy bardziej gęstą owsiankę to dodajemy więcej płatków. Owsiankę przekładamy do miseczki. Na owsiankę nakładamy dynię, posypujemy pokruszonymi orzechami i kawałkami pomarańczy.

Pieczona owsianka z gruszką

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • ⅔ szklanki płatków owsianych
  • garść orzechów laskowych
  • 3 łyżki dżemu
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki jogurtu pitnego naturalnego Milko
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła ekstra Łaciate
  • ½ szklanki mleka Łaciate 3,2%
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka miodu
  • migdały
  • cynamon

Przygotowanie: Płatki owsiane mieszamy z posiekanymi orzechami.Mleko łączymy z jogurtem, miodem, masłem i dżemem.Dodajemy jajko i mieszamy razem. Gruszki obieramy.Do kokilek wsypujemy na sam spód owsiankę z orzechami i zalewamy to masą mleczno-jajeczną.Gruszkę wsadzamy do owsianki, posypujemy ją cynamonem i dodajemy migdały. Zapiekamy ok. 35 minut w temp 180⁰C. Podajemy na ciepło.

Więcej przepisów na pożywne owsianki z różnymi dodatkami znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.