Ta owsianka to przykład klasycznego śniadania z duuużą ilością słodkich, orzeźwiających i chrupiących pyszności. Bakaliowo-owocowa pierzynka powinna być gruba, zawierać ulubione składniki i dokładnie przykrywać znajdującą się na dnie pożywną owsiankę. Takie danie najlepiej pałaszować jeszcze w łóżku, np. w leniwe niedzielne poranki.

Owsianka pod pierzynką

Owsianka pod pierzynką
Fot. Materiały prasowe

Składniki:

· ½ szklanki płatków owsianych górskich
· 1 szklanka wody
· ½ szklanki jogurtu, mleka lub napoju roślinnego
· MIX BAKALII KRESTO Z NERKOWCEM lub MIX BAKALII KRESTO Z ŻURAWINĄ – według uznania
· ulubione świeże owoce – według uznania

Wykonanie:

1. W rondelku zagotuj wodę. Wsyp płatki i zamieszaj.
2. Gotuj całość na małym ogniu, bez przykrycia. Od teraz nie mieszaj już płatków, tylko poczekaj aż wchłoną wodę i spęcznieją.
3. Jeśli owsiankę lubisz jeść na ciepło, podgrzej mleko lub napój roślinny.
4. Przełóż ugotowane płatki do miseczki i zalej mlekiem, napojem lub jogurtem. Postaraj się, by całość miała raczej zwartą niż rzadką konsystencję.
5. Owsiankę przykryj grubą warstwą bakalii i świeżych owoców.