Walentynki celebrują miłość i uczucie. To idealny czas, aby pokazać swojej drugiej połówce, jak bardzo Ci na niej zależy. Nie ma na to lepszego sposobu niż przygotowanie romantycznej kolacji! Niezależnie od tego, czy w kuchni czujesz się jak ryba w wodzie, czy do gotowania podchodzisz z dozą niepewności, istnieje wiele przepisów, którymi oczarujesz swoją sympatię. Zapewniamy — te dania podbijają nie tylko serca, ale i kubki smakowe!

Walentynki to dzień w roku, kiedy wszystkim robi się nieco cieplej na sercu, zakochani obdarowują się prezentami i tworzą wspólnie nowe wspomnienia. Oprócz czułych gestów to jednak jedzenie często służy nam jako wyraz miłości, opieki i troski. Kierując się powiedzeniem „przez żołądek do serca”, w walentynki zaskocz swoją drugą połówkę wyśmienitą i łatwą w przygotowaniu kolacją. Przepisy — które skradają serca — wybrał dla nas Tomasz Strzelczyk (ODDASZFARTUCHA), twórca kanału YouTube, autor książek kulinarnych oraz ekspert marki Instant Pot.

Na rozbudzenie apetytu lekka sałatka

Kolację najlepiej rozpocząć od podania przystawki, która rozbudzi apetyt na kolejne danie. Ważne, żeby nie była ciężka — postaw na carpaccio lub świeżą sałatkę. Taka z zieleniną, pieczoną dynią i delikatnie orzechowym sosem z nutą słodyczy sprawdzi się doskonale. Jak ją przygotować? Rozpocznij od obrania i pokrojenia dyni w małe kawałki, które następnie należy pokryć mieszanką składającą się z: płatków chili, syropu klonowego, oliwy z oliwek i soku z limonki. Dynię włóż do air fryera rozgrzanego do 190 stopni na około 10-15 minut. Korzystając z tradycyjnego piekarnika, ustaw go na 200 stopni i piecz warzywo przez 30-35 minut. W tym czasie przygotuj dressing — połącz ze sobą pastę tahini, wodę, syrop klonowy, sok z limonki, trochę startego czosnku i sól do uzyskania gładkiej, lekko płynnej konsystencji. Na talerzu ułóż liście jarmużu (rozmasuj je, aby były miękkie), skrop sokiem z limonki, oliwą i solą. Do zieleniny dodaj dynię i polej całość kremowym dressingiem. Sałatkę możesz posypać uprażonymi wcześniej nasionami, które dodadzą daniu chrupkości.

Danie główne prosto z romantycznych Włoch

Po podkręcającej apetyt przystawce, czas na danie główne. W przypadku walentynkowej kolacji nie mogło być inaczej — wybór pada na włoską pastę. Włosi znani są ze swojej miłości do gotowania i okazywania uczuć przez jedzenie, dlatego makaron fettuccine all`Alfredo jest idealną propozycją do Twojego menu. Rozpocznij od podsmażenia w multicookerze (lub w garnku) 6 ząbków czosnku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Wyjmij zarumieniony czosnek, poczekaj, aż ostygnie i przeciśnij go przez praskę. Następnie usmaż pokrojoną w kostkę pierś kurczaka (1 kg) i rozpocznij przygotowanie sosu. Rozpuść cztery łyżki masła, dodaj do nich taką samą ilość mąki oraz czosnek – gdy zasmażka zacznie gęstnieć zalej ją czteroma szklankami mleka i dopraw do smaku. Pozostaje tylko dodać do sosu surowy makaron (450 g), przesmażone mięso i dokładnie wszystko wymieszać. Jeśli przyrządzasz danie w multicookerze zamknij pokrywę i gotuj je pod ciśnieniem przez 10 minut, natomiast korzystając z tradycyjnej kuchenki proces będzie nieco dłuższy i zajmie ok. 20-30 minut. Po tym czasie wlej do sosu pół litra kwaśnej śmietany oraz starty parmezan (250 g), cały czas mieszając. Kiedy wszystkie składniki się połączą, przełóż danie na talerze i podawaj ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Pycha!

Deser? Ciastko z płynnym sercem

Doskonałym zwieńczeniem efektownej kolacji jest podanie deseru. Znakomitym pomysłem będzie coś czekoladowego. Czekolada to naturalny afrodyzjak produkujący serotoninę, hormon szczęścia, a pyszne fondanty z jej dodatkiem z pewnością oczarują Twoją drugą połówkę. Ich przygotowanie jest banalnie proste — rozpuść w kąpieli wodnej gorzką czekoladę z masłem (po 125 g), aż uzyskasz gładką masę. W oddzielnej misce ubij dwa jajka z połową szklanki cukru (najlepiej drobnego), a następnie dodaj do nich tyle samo przesianej mąki i zmiksuj do połączenia składników, po czym połącz je z rozpuszczoną czekoladą. Tak powstałą masę przelej do natłuszczonych foremek i schowaj je do lodówki. Po upływie 30 minut włóż kokilki do rozgrzanego do 180 stopni multicookera lub frytkownicy powietrznej z ustawioną opcją pieczenia. Ciastka będą gotowe po około 13 minutach. W klasycznym piekarniku piecz je przez 12 minut w 230 stopniach. Przy użyciu noża delikatnie obkrój brzegi foremki i wyłóż lekko przestudzony fondant na talerz, obracając naczynie do góry nogami. Serwuj z ulubionymi dodatkami — lodami, bitą śmietaną czy słodkim sosem z owoców leśnych. Smacznego!

Od romantycznych kolacji po wymarzone prezenty — istnieje wiele sposobów, aby uczynić walentynki wyjątkowymi. Gotowanie dla drugiej połówki to doskonały sposób na wyrażenie miłości — w końcu „przez żołądek do serca”.

O marce

Instant Pot to założona w 2010 roku amerykańska marka elektrycznych multicookerów, która szturmem podbiła globalne rynki. Urządzenie pozwala na wyeliminowanie większości sprzętów kuchennych i akcesoriów jak garnki czy patelnie. W zależności od modelu posiada takie funkcje jak m.in.: gotowanie pod ciśnieniem, powolne gotowanie, przyrządzanie dań na parze lub metodą sous vide, pieczenie, obróbka termiczna ryżu i zbóż, smażenie, a nawet suszenie oraz frytkownica powietrzna (Air Fry). Dzięki Instant Pot można przygotować pyszne i zdrowe posiłki w łatwy sposób, nawet o 70% szybciej niż gotując tradycyjnymi metodami, oszczędzając przy tym energię elektryczną. Wyłącznym dystrybutorem w Polsce urządzeń Instant Pot jest spółka Top Concept. Więcej informacji https://instant-pot.pl/.

Informacja prasowa