Nie jest tajemnicą, że podczas lata niemalże wszyscy Polacy uwielbiają grillować. To w końcu nie tylko wspólny posiłek, ale również świetny sposób na pogłębienie naszych relacji. Tak spędzany wspólny czas bez wątpienia dba o zdrowie duchowe, ale czy fizyczne? Niestety niekoniecznie. Czy w związku z tym jesteśmy zmuszeni do rezygnacji ze smaku soczystego mięsa z grilla? Oczywiście, że nie. Zdecydujmy się na roślinne zamienniki, które strukturą, zapachem i smakiem do złudzenia przypominają swoje tradycyjne odpowiedniki! Co jeszcze wrzucić na ruszt i jak wygląda wege grillowanie?

Smak mięsa bez mięsa? To możliwe! Andrzej Kołosowski z Foods Brothers dzieli się swoim autorskim przepisem na pysznego burgera w wersji wege. Podpowiada też, czym zastąpić klasyczne, tradycyjne dania oraz jak grillować zdrowo i roślinnie, nie tracąc przy tym wyjątkowych walorów smakowych oraz wartości odżywczych. Tym na pewno zaskoczycie wszystkich swoich gości!

Burger w zgodzie z naturą

Czy burger wciąż kojarzy Wam się głównie z solidnym kawałkiem wołowiny? Nic bardziej mylnego! W polskich sklepach nie brakuje roślinnych produktów, które swoim wyglądem, zapachem, strukturą, a przede wszystkim smakiem, do złudzenia przypominają mięso. Do tego stopnia, że czasem aż trudno uwierzyć, że nim nie są. Jako pyszna baza do stworzenia w pełni bezmięsnego burgera świetnie sprawdzą się produkty największych światowych marek, takich jak Beyond Meat czy Linda McCartney’s, które od tradycyjnego odpowiednika różnią się przede wszystkim zawartością cholesterolu – a raczej jego brakiem. Roślinny zamiennik doskonale sprawdza się na grillu. W zależności od stopnia wysmażenia, wystarczy kilka minut na ruszcie i możemy być pewni, że taka wersja burgera przypadnie do gustu nawet największym mięsożercom. Pamiętajcie jednak, że baza to nie wszystko. Ogromną rolę odgrywają również dodatki. Prawdziwym hitem smakowym jest połączenie wegańskiego majonezu oraz sosu teriyaki, którymi smarujemy dolną część bułki. Następnie dodajemy klasykę gatunku w postaci falistego liścia sałaty masłowej. Potem nakładamy nasz pyszny bezmięsny kotlet, a na nim dodatki – karmelizowaną czerwoną cebulę z octem balsamicznym oraz brązowym cukrem, plasterki ogórka konserwowego, pomidora i rukolę. Całość kończymy górną częścią bułki, na której rozprowadzamy ketchup z dużą ilością świeżej natki pietruszki. Voilà! Pyszny burger w wersji wege gotowy!