Gdy męczy cię przeziębienie, każda wyprawa do kuchni staje się wyzwaniem. Dlatego ważne, by wykorzystać tę chwilową mobilizację jak najlepiej! Każdy składnik tej pokrzepiającej herbatki pełni ważną funkcję. Razem tworzą napar, który zrekompensuje ci tych kilka minut, które spędzisz z dala od ciepłego łóżka!

Według znanego powiedzonka, katar leczony trwa tyle samo, co nieleczony. Z tego względu wielu z nas decyduje się wspierać organizm w walce z przeziębieniem przy pomocy łagodnych, naturalnych lekarstw. Domowe remedia dzielą się na tradycyjne, jak herbata z cytryną, i eksperymentalne, jak skoncentrowany sok z młodego jęczmienia. Proponujemy coś pomiędzy – połączenie siły nieco egzotycznych składników z urokiem ziołowego naparu.

Jeśli to twój pierwszy raz z parzeniem kurkumy, postępuj według przepisu. Bardziej zdecydowany smak (i walory zdrowotne) pozyskasz, podgrzewając napar na małym ogniu przez kilka minut przed dodaniem do niego cytryny. Ona również jest bardzo istotna – nie bagatelizuj jej mycia! Ponieważ wykorzystujesz także jej skórkę, solidnie wyszoruj owoc przed przyrządzeniem herbaty. Twój osłabiony organizm nie potrzebuje dodatkowej walki z chemikaliami! Jeśli zaś pragniesz zabielić napar, rozważ użycie mleka roślinnego. Krowie mleko sprzyja bowiem nasileniu się objawów kataru, a to ostatnie, czego ci w tej chwili potrzeba.

Złota herbata

Składniki:

  • Pół litra wrzątku    
  • 2 torebki herbaty Cytryna i Imbir od Ahmad Tea London
  • ¼ łyżeczki sproszkowanej kurkumy lub ok 1 cm startego świeżego korzenia
  • ok. 1 łyżki miodu, do smaku
  • 1 cytryna
  •  Mleko roślinne (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Umieść torebki herbaty i kurkumę w niedużym garnuszku i zalej wrzątkiem.  
  2. Podczas gdy napar nabiera smaku, zetrzyj skórkę z cytryny, a sok wyciśnij do szklanki.
  3. Gdy napar lekko przestygnie, dodaj cytrynę w obu postaciach, miód oraz mleko roślinne. Smacznego!