Grill kojarzy się nieodłącznie z aromatem karkówki czy kiełbasy. Jednak jego walory wykorzystać mogą również miłośnicy warzyw i dań bezmięsnych. Grillowane warzywa z dodatkiem sera haloumi z pewnością znajdą uznanie nie tylko wśród wegetarian i będą stanowić lekki, a jednocześnie pełnowartościowy posiłek.

Sałatka z grillowanym haloumi

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

· 200 g sera haloumi

· pęczek zielonych szparagów (grubszych)

· 1 papryka

· 2 średnie pomidory

· 1 mała cukinia

· miks sałat

· kiełki, np. groszku

· płatki migdałowe Kresto

· olej Rapso

· sól, pieprz

Wykonanie:

1. Ser kroimy w plastry.

2. Ze szparagów odłamujemy końcówki, a pomidory kroimy na połówki

4. Paprykę kroimy na 8 części, a cukinię w plastry.

6. Wszystkie warzywa skrapiamy olejem, posypujemy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

7. Ser i doprawione warzywa układamy na tackach, a następnie grillujemy z obu stron.

8. Wykładamy na talerze porcje sałaty, kiełki oraz ser i zgrillowane warzywa.

9. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.