Chłodne, listopadowe dni dają się we znaki. Warto poszukać pełnowartościowych i zdrowych przepisów, aby wzmocnić organizm w jesiennym czasie. Na rozgrzanie proponujemy aromatyczną zupę krem z pieczonych pomidorów w towarzystwie makaronu z dyni.

Krem z pieczonych pomidorów z makaronem z dyni

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

· 500 ml wody Mama i ja

· 1kg pomidorów malinowych

· 1 dynia makaronowa

· 1 batat lub marchewka

· garść (łyżka) posiekanego lubczyku

· sól i pieprz

· łyżeczka słodkiej papryki

· pół łyżeczki tymianku (świeży lub suszony)

· łyżeczka bazylii (świeżej lub suszonej)

· kilka ziarenek ziela angielskiego

· listek laurowy

· łyżeczka oliwy

Wykonanie:

1. Pomidory przekroić na połówki lub ćwiartki, odkroić twardy środek.

2. Batata obrać i pokroić w plastry.

3. Warzywa skropić oliwą i oprószyć solą i pieprzem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 25 minut.

4. W tym czasie zagotować w garnku wodę Mama i ja z zielem angielskim i listkiem laurowym.

5. Pomidory i batata wyjąć z piekarnika – zdjąć skórkę z pomidorów i włożyć warzywa do garnka z wodą. Gotować razem kilka minut.

5. Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe, a następnie zblendować całość na gładki krem.

6. Zupę podawać z makaronem z dyni makaronowej lub zwykłym, z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Można dodać parmezan lub odrobinę śmietany do smaku.

*Makaron dyniowy uzyskujemy z pieczonej dyni makaronowej. Dynię makaronową należy przekroić na pół, wydrążyć pestki, skropić oliwą, doprawić i wstawić do piekarnika na 200°C na około 45-60 minut.

Woda źródlana Mama i ja

Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.