Pascha to tradycyjna wielkanocna potrawa, która przyszła do nas ze wschodu, ale już na tyle dobrze zadomowiła się w polskiej tradycji kulinarnej, że niektórym ciężko jest wyobrazić sobie święta bez jej udziału. Podpowiadamy, jak w kilku krokach przygotować ten z pozoru trudny deser.

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

· 1 kg sera białego, zmielonego 3 razy

· 200 g masła (miękkiego)

· 3/4–1 szklanka drobnego cukru do wypieków

· 4 żółtka

· 1 op. cukru waniliowego

· 100 g pistacji Kresto

· 50 g moreli suszonych Kresto

· 1 op. kandyzowanej skórki cytrony Gold Pack

· szczypta soli

Wykonanie:

1. Masło, cukier, cukier waniliowy, sól przekładamy do misy miksera i zaczynamy ubijać. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i ubijamy, aż do momentu uzyskania puszystego, jasnego kremu. Do tak przygotowanego kremu dokładamy ser oraz pokrojone bakalie. Całość delikatnie mieszamy.

2. Sitko (18–20 cm średnicy) wykładamy podwójną gazą i opieramy je na brzegach miski (do której będzie ściekała serwatka). Do środka formy wykładamy całą masę serową, a następnie przyciskamy ją talerzykiem, obciążonym np. słoikiem z wodą. Tak przygotowany deser wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia pascha jest gotowa do podania.

3. Przed podaniem deser wyjmujemy na talerz, usuwamy gazę i dekorujemy.