Bakalie to jedne z podstawowych składników wielkanocnych potraw. Dzięki mieszance intensywnych w smaku włoskich orzechów, słodko-kwaśnej żurawinie czy miękkiej suszonej moreli powstają nie tylko wytrawne dania, ale także pyszne, świąteczne desery. Spraw radość swoim bliskim i zaskocz ich najciekawszą odsłoną bakaliowych, kulinarnych kompozycji.

Spotkania przy wielkanocnym stole to możliwość do długich rozmów z rodziną i próbowania smacznych potraw. Tradycją stało się, że po obiedzie podawany jest deser. To moment, w którym można sprawić wyjątkową przyjemność swoim gościom i poczęstować ich pysznymi słodkościami. W ich przygotowaniu zainspiruj się smakami innych kuchni.

Deserowy Panforte

Dla wielbicieli bakalii polecamy kakaowy, włoski deser Panforte. Jego głównymi składniki są orzechy, migdały i suszone morele oraz daktyle. Doskonale smakuje podawany z kawą latte.

Składniki:

  • 150 g miodu
  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 30 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta białego pieprzu
  • 50 g orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie
  • 50 g orzechów laskowych Bakal Naturalnie
  • 50 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
  • 50 g  suszonych daktyli Bakal Soft
  • 50 g suszonych moreli Bakal Naturalnie
  • 50 g suszonych fig Bakal Soft

Wykonanie:

Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm. Figi, morele oraz daktyle pokroić na  średniej wielkości kawałki, tak aby były wyczuwalne w cieście. Orzechy włoskie, orzechy laskowe i migdały posiekać. Bakalie przesypać do dużej miski. Następnie dodać mąkę, pieprz, gałkę muszkatołową oraz kakao. Starannie wymieszać. Na małym ogniu podgrzać miód, cukier oraz masło. Po połączeniu składników, gotować otrzymaną masę około 3 minuty. Następnie przelać ją do przygotowanych wcześniej bakalii i energicznie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i piec około 40 minut w 165 stopniach.

Marchewkowy tort

Na zakończenie wizyty gości, poczęstuj ich wyśmienitym tortem marchewkowym. To smaczne ciasto
o wilgotnej konsystencji, pochodzi z kuchni amerykańskiej. Jego niewątpliwą zaletą jest proste wykonanie. Dodatek bakalii sprawi, że tort nabierze wielkanocnego charakteru.

Składniki na ciasto:

  • 250 g startej na drobnych oczkach surowej marchewki
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 90 g drobnego cukru
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ mielonych goździków
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 40 g suszonych moreli Bakal Soft
  • 40 g orzechów laskowych Bakal Naturalnie
  • 40 g suszonej żurawiny Bakal Naturalnie
  • 10 całych orzechów Chandler Bakal Naturalnie (do dekoracji)

Składniki na krem do przełożenia:

  • 200 g sera białego (może być sernikowy)
  • 70 g miękkiego masła
  • cukier puder do smaku
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Wykonanie:

W misce połączyć składniki suche: mąka, proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawy. W drugim naczyniu wymieszać jajka z olejem aż do otrzymania gładkiej masy. Połączyć zawartość obu pojemników i dodać startą marchewkę oraz posiekane bakalie oprócz orzechów włoskich. Gotową masę przelać do tortownicy
o średnicy 20, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 170 stopni i piec ciasto do suchego patyczka, czyli około 50 minut. Ostudzić i podzielić na 2 blaty. Składniki na serowy krem zmiksować do uzyskania gładkiej masy, a następnie przełożyć nim blaty. Na koniec udekorować ciasto orzechami włoskimi.

Do wielkanocnych, słodkich wypieków warto podchodzić kreatywnie. Bakalie to doskonałe składniki, które pozwalają na odkrywanie bogactwa smaków, a przy tym wyśmienicie komponują się z wielkanocnymi potrawami. Co więcej, ich właściwości wpływają na lepszy nastrój. Czego chcieć więcej!


O Bakal:

Bakal to marka, która już ponad 29 lat dostarcza na polski rynek najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana na przekonaniu, iż bakalie mają moc wartości i ogrom zastosowań. Dlatego też w swoim portfolio posiada np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie czy suszone daktyle w kakao.

Motto firmy brzmi: ,,Z miłości do bakalii”.