Już niebawem Wielkanoc! Nasz śniadaniowy przepis na galaretkę drobiową wpisuje się w wiosenny klimat, łącząc w sobie feerię barw, lekkość formy i finezję smaku. Smaczna i pożywna propozycja dla całej rodziny!

Galaretka drobiowa

Fot. Materiały prasowe

(4-5 porcji)
Składniki:

· 300 g mięsa z nogi kurczaka

· 700 ml wody Mama i ja

· Włoszczyzna

· Ziele angielskie, liść laurowy

· Szklanka mrożonego zielonego groszku

· 2-3 jajka ugotowane na twardo

· ½ puszki kukurydzy

· 3 łyżeczki żelatyny

· Sól i pieprz do smaku

· Lubczyk, natka pietruszki lub koperek do dekoracji

· Cytryna lub ocet winny do podania

Wykonanie:

1. Ugotować wywar jak na rosół tak, aby był przejrzysty (czyli bez zagotowania). Marchewkę i mięso wyjąć z bulionu i ostudzić.

2. Około 500 ml gorącego bulionu przelać przez sitko do miski, dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.

3. W tym czasie jajka i marchewkę pokroić w plasterki. Zielony mrożony groszek zalać wrzątkiem i odstawić na 2 minuty, odcedzić.

4. W miseczkach lub pucharkach ułożyć: plaster jajka, groszek zielony, kukurydzę, marchewkę i małe kawałki mięsa.

5. W kolejnym kroku powoli zalać ostudzonym bulionem. Wstawić do lodówki do stężenia.

6. Podawać z sokiem z cytryny lub octem winnym.

Woda źródlana Mama i ja

Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.

Strona www: https://wodadladziecka.pl/