Biała kiełbasa, to dla wielu osób potrawa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Zazwyczaj podajemy ją w wersji gotowanej z dodatkiem chrzanu. A gdyby tak wzbogacić ją warzywami, a całość upiec? Zyskujemy pełnowartościowy posiłek, a dodatkowo wyjątkową oprawę tradycyjnego dania.

Biała kiełbasa pieczona z warzywami

Składniki (6 porcji):

· 6 kiełbas białych parzonych

· 800 g ziemniaków

· 6 średnich szalotek

· 2 czerwone papryki

· 4 ząbki czosnku

· oliwki Beach Flower (ilość według upodobań)

· papryczki Piri-Piri (ilość według upodobań)

· olej Rapso

· ulubione świeże zioła, np. rozmaryn, cząber, tymianek

· 1/2 szklanki wytrawnego białego wina

· sól, pieprz

Wykonanie:

1. Kiełbasy kroimy na połówki i lekko nacinamy.

2. Ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w łódeczki.

3. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy. Obraną cebulę kroimy w połówki, a czosnek w cienkie plasterki.

4. Ziemniaki, paprykę, cebulę i czosnek przekładamy do formy do pieczenia. Dodajemy 2 łyżki oleju, 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku), szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy, a na wierzch dodajemy kładziemy kiełbaski, posypujemy ziołami i dolewamy wino.

5. Tak przygotowaną potrawę wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika (z funkcją góra-dół) i pieczemy 45 minut lub do momentu uzyskania miękkości ziemniaków.

6. Po tym czasie dodajemy pokrojone oliwki oraz papryczki i pieczemy jeszcze 5 minut. Podajemy z ulubioną surówką.