Doskonała babka wielkanocna musi być wilgotna i puszysta. Tylko taka będzie prawdziwą ozdobą stołu i zachwyci najbardziej wymagające podniebienia. Jednak doświadczone gospodynie domowe wiedzą, że wykonanie tego ciasta to nie lada wyzwanie. Jak zrobić doskonale pulchną babkę wielkanocną, by zachwycała nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem?

Wielkanoc to najważniejsze święto w kulturze chrześcijańskiej. Po 40 – dniowym Wielkim Poście zaczynamy radosne świętowanie zwycięstwa dobra nad złem, czyli Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Do dziś katolicy podczas postu wykazują wstrzemięźliwość w jedzeniu i piciu, a święta kojarzą się z suto zastawionym stołem i rodzinnymi spotkaniami. Na śniadanie wielkanocne jada się poświęcone pokarmy. Obok jaj, pasztetów, wędlin, soli i chleba w koszyczkach umieszcza się również słodkie wypieki takie jak baby wielkanocne.

Historia wielkanocnego ciasta

Nazwa babka wielkanocna powstała dlatego, że ciasto swoim kształtem przypomina szeroką, wijącą się spódnicę staruszki. Niektóre przekazy mówią o tym, że babka została wprowadzona do Francji przez dwór króla polskiego Stanisława I Leszczyńskiego. Inne źródła podają, że Leszczyński wynalazł przepis, mocząc zwietrzałego kugelhopfa w rumie i nazwał deser na cześć bohatera bajki – Ali Baby.

Liczne podania głoszą, że babka wielkanocna była znana w Polsce już w XV wieku. Tradycyjnie wypiekana była ona w Wielki Piątek a jej smak zależał od ogromnej ilości jaj. Tajną recepturę przygotowania babki wielkanocnej znały tylko kobiety. Mężczyźni podczas wypiekania bab mieli zakaz wstępu do kuchni. Wierzono, że gdy obok pieca pojawiał się mężczyzna, ciasto opadnie.

– Tradycja pieczenia babki na Wielkanoc wciąż jest kultywowana w naszym domach, dlatego warto wiedzieć jak upiec doskonałą babkę wielkanocną – odpowiednio wilgotną i wyrośniętą! Tajemnica tkwi w cierpliwości i doborze odpowiedniej mąki – mówi Anna Matuszewska, dyrektor ds. jakości i produkcji w Podlaskich Zakładach Zbożowych w Białymstoku.

Babka Zachód Słońca

Składniki:
1 kostka masła, 6 jaj (białka na pianę), 6 łyżek oleju, 2 szklanki mąki mąki pszennej typ 450 lub 500, 1 szklanka cukru, 1 łyżka kakao, olejek migdałowy, 2 łyżeczki proszku, 2 – 3 łyżki suchego maku lub nasion chia.

Masło utrzeć z cukrem dodać po jednym żółtku następnie olej oraz mąkę z proszkiem dobrze połączyć. Następnie dodać ubitą pianą z białek ze szczyptą soli i lekko wymieszać ciasto. Podzielić je na 3 części do jednej dodać kakao do kolejnej kilka kropli olejku migdałowego a do kolejnego nasiona. Nakładać ciasto warstwami do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej bułka tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 40-50 min.
A może gotowana?

To przepis dla tych, którzy szukają nowego pomysłu na wielkanocne słodkości. Babka gotowana wymaga specjalnej formy, przygotowanej do gotowania na parze. Forma ta ma specjalną pokrywkę, która zabezpiecza przed wlaniem się do środka wody. Warto zaryzykować i sięgnąć po nowy przepis. Tak przygotowane ciasto jest bardzo lekkie i puszyste. Co ważne wychodzi zawsze i nie ma możliwości by się przypaliło.

Babka gotowana

Składniki:
1 kostka masła, 2 łyżki smalcu, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej typ 450, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 6 jaj (białka na pianę), 2 łyżki octu lub rumu, 1 proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki).


Masło i smalec połączyć i utrzeć z cukrem dodając żółtka. Mąki zmieszać razem dodać proszek do pieczenia i tak wymieszane sypkie produkty dodać do utartego tłuszczu. Na koniec dodać rum i delikatnie mieszając połączyć ciasto z białkami ubitymi ze szczyptą soli. Formę do babki gotowanej dobrze wysmarować masłem i wysypać bułką tartą następnie wypełnić przygotowanym ciastem i zamknąć. Tak przygotowaną formę z ciastem zanurzyć w gotującej wodzie do ¾ wysokości obciążyć, aby nie wypłynęła i gotować na wolnym ogniu 1,5 godziny. Po ugotowaniu wyjąc formę z wody zdjąć wieczko chwilę odparować i na gorąco wyjąć ciasto obracając i postukując formą. Po ostudzeniu można oblać np. czekoladą lub lukrem i przystroić płatkami migdałowymi.

SMACZNEGO!!!

Źródło: newseria.pl