16 października świętujemy Światowy Dzień Chleba. To doskonała okazja, by przyrządzić wykwintne pasty z przepisów szefów kuchni Piątnicy i smakowicie uczcić ten dzień!

Pasta żurawinowa z kaczką

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 135 g (1 opakowanie) Serka śmietankowego Twój Smak aksamitny z Piątnicy
  • 180 g kaczki pieczonej bez skóry
  • chrzan wasabi do smaku
  • 20 g orzechów pekan
  • 35 g konfitury z żurawiny

Przygotowanie:

1. Mięso z kaczki pokrój w drobną kostkę.

2. Dodaj prażone i posiekane orzechy pekan, chrzan wasabi i konfiturę z żurawiny.

3. Całość wymieszaj z Serkiem Twój Smak z Piątnicy. Smacznego!

Aromatyczna pasta z pieczoną papryką

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 135 g (1 opakowanie) Serka śmietankowego Twój Smak aksamitny z Piątnicy
  • 1 papryka czerwona
  • 1/4 bakłażana
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 cebuli
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • sól morska
  • sól, pieprz do smaku
  • papryka ostra do smaku

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C.

2. Na blaszce wyłożonej pergaminem rozłóż: umytą i osuszoną paprykę, ćwiartkę bakłażana posypanego solą morską, obraną cebulę (ćwiartkę) oraz czosnek i gałązkę tymianku. Skrop wszystko olejem i piecz przez ok. 15 minut.

3. Po tym czasie wyjmij blaszkę z piekarnika, owiń folią aluminiową i wystudź warzywa pod przykryciem.

4. Usuń skórkę bakłażana, a następnie obierz paprykę i wyjmij gniazdo nasienne.

5. Wszystkie warzywa przełóż do kielicha miksera, dopraw i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie połącz delikatnie z Serkiem Twój Smak z Piątnicy.

Pysznego dnia!

Egzotyczna pasta z mango

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 135 g Serka śmietankowego Twój Smak aksamitny z Piątnicy
  • 100 g mango
  • pół obranego, dojrzałego awokado
  • 1 łyżka Śmietany 18% z Piątnicy
  • świeża kolendra do smaku
  • 1 płaska łyżeczka prażonego czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Mango pokrój w drobną kostkę.

2. Połówkę obranego awokado rozgnieć widelcem.

3. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj wszystko ze sobą. Smacznego!

Polecany produkt:

Serek śmietankowy Twój Smak aksamitny klasyczny

Serek Twój Smak to doskonale aksamitny serek o idealnie gładkiej konsystencji. Ma prosty, naturalny skład oparty na najwyższej jakości składnikach – najlepszym mleku od lokalnych dostawców. Jego delikatny śmietankowy smak docenią wszyscy – zwłaszcza na świeżutkim, chrupiącym pieczywie. Świetnie nadaje się także do przygotowywania past czy domowego sushi.

Informacja prasowa

Fot. Materiały prasowe