Zapraszamy Was na nadmorski grill. Nieoczywisty wybór padł na dość tłustą i aromatyczną makrelę, którą znamy w polskiej kuchni głównie w wersji wędzonej. Surowa ryba wypełniona aromatycznymi ziołami, dodatkowo podkręcona słodko-kwaśnymi nutami truskawek. Przyznacie, że to nieoczywiste połączenie? A z pewnością ciekawa alternatywa na weekendowego grilla!

Truskawki z młodymi warzywami i makrelą

Porcja dla dwóch osób
Czas przygotowania: 35 min

  • 300 g żółtej fasolki szparagowej
  • 10 młodych, małych ziemniaczków
  • 100 g truskawek
  • koperek
  • masło
  • 2 makrele
  • kilka gałązek świeżego tymianku cytrynowego
  • gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz cytryna

Jak przygotować?

Fasolce obcinamy twarde koncówki, ziemniaki dokładnie myjemy – gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie myjemy makrelę, w jej środek wkładamy kilka gałązek tymianku, na wierzch kładziemy cienkie plasterki masła, skrapiamy cytryną, obsypujemy solą i pieprzem – grillujemy po 8-10 min z każdej strony. Truskawki kroimy na ósemki. Pod koniec pieczenia makreli, ugotowane ziemniaki wrzucamy na patelnię z masłem i chwilę rumienimy skórkę.

Jak podawać?

Fasolkę, ziemniaki i truskawki układamy na połowie talerza. Polewamy je masłem i posypujemy koperkiem. Na drugą połowę kładziemy makrelę.

Obok talerza proponujemy kompot truskawkowy!

Gotowe!

Filiżanka owoców do każdego posiłku to dobry nawyk. Owoce i warzywa powinny stanowić połowę tego co jemy. W sezonie borówkowym, w takich miesiącach jak lipiec i sierpień, filiżanki mogą być nawet dwie 🙂

Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz tutaj

Prowly Story

http://polskiesuperowoce.pl/147664-proste-przepisy-z-wykorzystaniem-owocow-jagodowych

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III”. Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.