Truskawki z młodymi warzywami i makrelą
Zapraszamy Was na nadmorski grill. Nieoczywisty wybór padł na dość tłustą i aromatyczną makrelę, którą znamy w polskiej kuchni głównie w wersji wędzonej. Surowa ryba wypełniona aromatycznymi ziołami, dodatkowo podkręcona słodko-kwaśnymi nutami truskawek. Przyznacie, że to nieoczywiste połączenie? A z pewnością ciekawa alternatywa na weekendowego grilla!
Truskawki z młodymi warzywami i makrelą
Porcja dla dwóch osób
Czas przygotowania: 35 min
- 300 g żółtej fasolki szparagowej
- 10 młodych, małych ziemniaczków
- 100 g truskawek
- koperek
- masło
- 2 makrele
- kilka gałązek świeżego tymianku cytrynowego
- gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz cytryna
Jak przygotować?
Fasolce obcinamy twarde koncówki, ziemniaki dokładnie myjemy – gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie myjemy makrelę, w jej środek wkładamy kilka gałązek tymianku, na wierzch kładziemy cienkie plasterki masła, skrapiamy cytryną, obsypujemy solą i pieprzem – grillujemy po 8-10 min z każdej strony. Truskawki kroimy na ósemki. Pod koniec pieczenia makreli, ugotowane ziemniaki wrzucamy na patelnię z masłem i chwilę rumienimy skórkę.
Polecane artykuły
Co tak naprawdę, według terapeuty, oznacza: mamy kryzys małżeński?
Hanna Szczygieł Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/5631416693_57eb672761_k-1-1024x686.jpg 800 536Siedem rzeczy, które powinnaś powiedzieć swojemu wewnętrznemu dziecku
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/06/pexels-quang-anh-ha-nguyen-884977-1024x683.jpg 800 534Siedem rzeczy, które możesz puścić wolno, a świat się nie zawali
MADAMS Madams https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-MADAMS-LOGOTYP1920-scaled-1.jpg 1400 336 https://www.madams.pl/wp-content/uploads/2021/05/pexels-gelatin-6357184-scaled-e1621371933148-1024x803.jpg 800 627Jak podawać?
Fasolkę, ziemniaki i truskawki układamy na połowie talerza. Polewamy je masłem i posypujemy koperkiem. Na drugą połowę kładziemy makrelę.
Obok talerza proponujemy kompot truskawkowy!
Gotowe!
Filiżanka owoców do każdego posiłku to dobry nawyk. Owoce i warzywa powinny stanowić połowę tego co jemy. W sezonie borówkowym, w takich miesiącach jak lipiec i sierpień, filiżanki mogą być nawet dwie 🙂
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz tutaj
http://polskiesuperowoce.pl/147664-proste-przepisy-z-wykorzystaniem-owocow-jagodowych
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III”. Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ostatnie komentarze