Król jest tylko jeden! Tuńczyk to nie kwestionowany faworyt naszych ulubionych ryb i prawdziwy royals oceanów. Zanim jednak sięgniesz po tuńczyka w sklepie, upewnij się, że został on pozyskany zgodnie z zasadami zrównoważonego rybołówstwa.

Choć nadal trudno jest kontrolować wszystkie źródła pochodzenia połowów, coraz więcej liczących się w branży spożywczej firm i marek stawia na pozyskiwanie ryb z połowów certyfikowanych przez organizację MSC, której celem jest ochrona zasobów mórz i oceanów. Jedną z nich jest marka Rio Mare, która od czterech lat współpracuje z WWF w ramach akcji „Razem dla oceanów”, podejmując zobowiązania związane z racjonalnym korzystaniem ze stad tuńczyka, co przekłada się na poprawę stanu całego ekosystemu oceanicznego.

Oprócz poszerzania umiejętności kulinarnych, warto zwiększać swoją wiedzę na temat otaczającego nas świata. Gdy zapoznaliśmy się już z sytuacją tuńczyka, warto docenić go jeszcze bardziej i wybierać ryby, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł.

Więcej o zrównoważonym połowie dowiesz się tutaj: Tuńczyk – król oceanów i przysmak nie tylko dla koneserów

Kremowy mus z tuńczyka

Fot. Materiały prasowe

Czas przygotowania: 10 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • Tuńczyk w oliwie z oliwek MSC 3x80g
  • 100 g kremowego serka
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki majonezu
  • 30 g pistacji bez skorupek
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

1. Odsącz tuńczyka, zmiksuj go w blenderze z serkiem i majonezem tak, by powstała gładka masa.

2. Śmietanę ubij na sztywno ze szczyptą soli i połącz z kremem z tuńczyka. Zostaw w lodówce. Podawaj schłodzone i udekorowane posiekanymi pistacjami.

Makaron z tuńczykiem i cytrynowym porem

Fot. Materiały prasowe

Czas przygotowania: 25 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • Tuńczyk w oliwie z oliwek MSC 3x80g
  • 2 pory1 cytryna
  • 30 g masła
  • 20 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 100 ml mleka
  • 40 g startego sera Parmigiano Reggiano
  • sól i pieprz do smaku
  • makaron, np. tagliatelle

Sposób przygotowania:

1. Drobno pokrojone pory podsmaż na oliwie i maśle. Dopraw solą, dodaj mleko i kilka łyżek wody. Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut.

2. Obieraczką do warzyw zdejmij z cytryny kilka długich pasków skórki. Blanszuj je przez minutę, odcedź i pokrój na drobne kawałki.  

3. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.

4. Sos porowy podlej kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu, a następnie dodaj dobrze odsączony makaron i starty ser. Mieszaj potrawę, pozostawiając ją na ogniu przez minutę.  

5. Po zdjęciu z ognia dodaj skórkę z cytryny i tuńczyka z odrobiną oliwy. Posyp świeżo mielonym pieprzem. Serwuj od razu.

Tuńczykowa sałatka meksykańska

Fot. Materiały prasowe

Czas przygotowania: 10 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • Tuńczyk w oliwie z oliwek MSC 3x80g
  • ½ puszki fasoli czerwonej
  • ½ puszki kukurydzy
  • 3 plastry papryki czerwonej konserwowej
  • 1 awokado
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie roszponki
  • 1 limonka
  • rzeżucha
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj na tarce skórkę z limonki i wyciśnij z niej sok. Pokrój pomidory i paprykę czerwoną.
  2. Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój w grubą kostkę. Skrop sokiem z limonki.
  3. Do umytej roszponki dodaj pokrojone warzywa, kukurydzę i fasolę. Odsącz tuńczyka i wymieszaj go z pozostałymi składnikami. Przed podaniem danie posyp rzeżuchą i skórką z limonki.

Tuńczyk na pomarańczach z czerwoną cebulą i ziemniakami

Fot. Materiały prasowe

Czas przygotowania: 25 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • Tuńczyk w oliwie z oliwek MSC 3x80g
  • 2 czerwone cebule
  • 2 pomarańcze
  • 10 ziemniaków
  • 2 małe liście laurowe
  • 40 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 20 g cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Pokrojoną w pióra cebulę czerwoną lekko podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj liście laurowe, cukier, ocet i odrobinę soli. Smaż aż cebula zmięknie. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj otartą skórkę z pomarańczy.

2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, ostudź i pokrój na cztery części. Obierz pomarańcze, pokrój je na plastry.

3. Ułóż pomarańcze na talerzu, na nich ułóż ziemniaki z cebulą i odsądzonego tuńczyka.