Romantyczna kolacja, śniadanie do łóżka, słodki i rozpieszczający deser. Odkąd świat istnieje, miłość przeplata swoje emocje najróżniejszymi smakami i zapachami. Aromaty odpowiednich dań potrafią wpłynąć na nasz nastrój i miłosną formę.

Nie mówcie, że w to nie wierzycie, bo wierzyć na słowo wcale nie trzeba. Chyba nikt z nas nie przywoła w pamięci chwili, gdy jego pożądanie wzrosło na skutek zjedzenia kromki z serem… Ale aromatyczne naleśniki i unoszący się wokół nich zapach pomarańczy działają już na naszą wyobraźnię. Jeśli szukacie kuchni pełnej miłości (ale też i smaku oraz zdrowia) koniecznie wypróbujcie przepisy z nowej książki autorki Veganbandy.

Korzystny wpływ niezwykle bogatej w przeciwutleniacze diety roślinnej jest znany od lat. Dzięki niej czujemy się zdrowsi, szybciej się regenerujemy, a procesy starzenia ulegają znacznemu spowolnieniu. Duża część badaczy potwierdza pozytywne działanie diety roślinnej na sprawność seksualną. Najlepsze jest to, że większość afrodyzjaków można znaleźć w pobliskim warzywniaku. Spożywanie pomidorów podnosi libido, banany zwiększają poziom serotoniny, seler jest naturalnym środkiem na potencję, a danie z dużą ilością marchewki może z łatwością rozbudzić pożądanie.

Roślinna kuchnia miłości

Wypróbujcie dwa przepisy, które skradną wasze głodne serca.

Naleśniki – Suzette w sosie pomarańczowym

Składniki na ciasto (2 porcje):

  • pół szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki bezglutenowej mąki owsianej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. 1,5 szklanki napoju roślinnego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • sok z 2 świeżych pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki cukru trzcinowego zmielonego na puder
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Wykonanie:

  1. Do miski wsyp mąki: ryżową, owsianą i ziemniaczaną.
  2. Dodaj sól i wymieszaj.
  3. Dolej napój roślinny i mieszaj intensywnie trzepaczką. Możesz użyć miksera lub blendera ręcznego. Powinno powstać dość rzadkie naleśnikowe ciasto
  4. Odstaw ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.
  5. Na patelni cienko rozsmaruj olej pędzelkiem, po czym ją rozgrzej.
  6. Na rozgrzaną patelnie nalej niewielką porcję ciasta i smaż cienki naleśnik z obu stron. Gotowe odkładaj na talerz.
  7. Wszystkie składniki na sos umieść na patelni i podgrzewaj na niej przez kilka minut, aż sos się zredukuje.
  8. W gęstym sosie umieść pokolei każdego naleśnika, złóż dwa razy i obficie polej sosem.
  9. Przełóż danie na talerz i polej dodatkową porcją gorącego sosu..

Jeśli masz ochotę, możesz wzbogacić sos o likier pomarańczowy. Do podawania wspaniale sprawdzają się plasterki świeżej pomarańczy, listki mięty, kokosowa bita śmietana lub uprażone płatki migdałowe.

Kremowy kalafior

Składniki (4 porcje):

  • 1 duży kalafior
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sok z 1 cytryny lub limonki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia świeżego imbiru (2 cm)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • chilli do smaku
  • sól do smaku
  • listki świeżej mięty do posypania

Do podania: ryż jaśminowy lub basmanti.

Wykonanie:

  1. kalafior umyj i podziel na różyczki.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy.
  3. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, pokrojony drobno imbir, mielony kumin, garam masalę, curry i kurkumę. Smaż przez chwilę razem, mieszając.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż razem, mieszając, przez kilka sekund.
  5. Dodaj różyczki kalafiora, mleczko kokosowe i dokładnie wymieszaj.
  6. Przykryj patelnię i duś pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, aż kalafior zmięknie.
  7. Na koniec dodaj sok z cytryny lub limonki, sól, chilli do smaku. Gotuj jeszcze przez chwilę.
  8. kremowego kalafiora podaj z ryżej, posypanego listakmi miety.

Kremowego kalafiora możesz również przygotować w piekarniku. Wystarczy, że podłączysz wszystkie składniki sosu, wymieszasz z różyczkami kalafiora i zapieczesz w naczyniu żaroodpornym.

Wszystkie przepisy pochodzą z książki: Roślinna kuchnia miłości. Gotuj, jedz i kochaj

Roślinna kuchnia może być pełna smaku, uwodzicielska i rozgrzewająca serce.

To książka dla tych, którzy pragną dobrego i wartościowego jedzenia. Dla tych, którzy uwielbiają spędzać czas na posiłkach z ukochanymi ludźmi, celebrując bliskość i dla których ważne jest życie w zgodzie z naturą.

Dieta roślinna jest przyjazna planecie, gdyż w mniejszym stopniu niż ta tradycyjna wyczerpuje zasoby naturalne i niszczy środowisko. A przy tym jest niezwykle wartościowa. Warzywa, owoce, rośliny strączkowe, pełnoziarniste kasze, orzechy oraz pestki to doskonały pokarm i źródło cennych dla naszego organizmu witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Nie wspominając już o źródle rozkosznych doznań kulinarnych.

Ida Kulawik, autorka bloga Veganbanda proponuje kilkadziesiąt smakowitych, cieszących oczy, język i duszę przepisów na wszystkie pory roku. Od pożywnych śniadań przez aromatyczne zupy aż po wyrafinowane desery z czekoladą i owocami – korzystając z tych przepisów każdego dnia można zasmakować czegoś niezwykłego. Największym wrogiem miłości są wszak rutyna i monotonia. Można je obie przepędzić za jednym zamachem, gotując przygotowane, cieszące także oko, przepisy.