Roślinna kuchnia miłości. Dwa przepisy, które skradną wasze głodne serca
Romantyczna kolacja, śniadanie do łóżka, słodki i rozpieszczający deser. Odkąd świat istnieje, miłość przeplata swoje emocje najróżniejszymi smakami i zapachami. Aromaty odpowiednich dań potrafią wpłynąć na nasz nastrój i miłosną formę.
Nie mówcie, że w to nie wierzycie, bo wierzyć na słowo wcale nie trzeba. Chyba nikt z nas nie przywoła w pamięci chwili, gdy jego pożądanie wzrosło na skutek zjedzenia kromki z serem… Ale aromatyczne naleśniki i unoszący się wokół nich zapach pomarańczy działają już na naszą wyobraźnię. Jeśli szukacie kuchni pełnej miłości (ale też i smaku oraz zdrowia) koniecznie wypróbujcie przepisy z nowej książki autorki Veganbandy.
Korzystny wpływ niezwykle bogatej w przeciwutleniacze diety roślinnej jest znany od lat. Dzięki niej czujemy się zdrowsi, szybciej się regenerujemy, a procesy starzenia ulegają znacznemu spowolnieniu. Duża część badaczy potwierdza pozytywne działanie diety roślinnej na sprawność seksualną. Najlepsze jest to, że większość afrodyzjaków można znaleźć w pobliskim warzywniaku. Spożywanie pomidorów podnosi libido, banany zwiększają poziom serotoniny, seler jest naturalnym środkiem na potencję, a danie z dużą ilością marchewki może z łatwością rozbudzić pożądanie.
Roślinna kuchnia miłości
Wypróbujcie dwa przepisy, które skradną wasze głodne serca.
Naleśniki – Suzette w sosie pomarańczowym
Składniki na ciasto (2 porcje):
- pół szklanki mąki ryżowej
- pół szklanki bezglutenowej mąki owsianej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. 1,5 szklanki napoju roślinnego
- 1/4 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- sok z 2 świeżych pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 3 łyżki cukru trzcinowego zmielonego na puder
- 2 łyżki oleju kokosowego
Wykonanie:
- Do miski wsyp mąki: ryżową, owsianą i ziemniaczaną.
- Dodaj sól i wymieszaj.
- Dolej napój roślinny i mieszaj intensywnie trzepaczką. Możesz użyć miksera lub blendera ręcznego. Powinno powstać dość rzadkie naleśnikowe ciasto
- Odstaw ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.
- Na patelni cienko rozsmaruj olej pędzelkiem, po czym ją rozgrzej.
- Na rozgrzaną patelnie nalej niewielką porcję ciasta i smaż cienki naleśnik z obu stron. Gotowe odkładaj na talerz.
- Wszystkie składniki na sos umieść na patelni i podgrzewaj na niej przez kilka minut, aż sos się zredukuje.
- W gęstym sosie umieść pokolei każdego naleśnika, złóż dwa razy i obficie polej sosem.
- Przełóż danie na talerz i polej dodatkową porcją gorącego sosu..
Jeśli masz ochotę, możesz wzbogacić sos o likier pomarańczowy. Do podawania wspaniale sprawdzają się plasterki świeżej pomarańczy, listki mięty, kokosowa bita śmietana lub uprażone płatki migdałowe.
Kremowy kalafior
Składniki (4 porcje):
- 1 duży kalafior
- 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sok z 1 cytryny lub limonki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- kawałek korzenia świeżego imbiru (2 cm)
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka curry w proszku
- pół łyżeczki kurkumy
- chilli do smaku
- sól do smaku
- listki świeżej mięty do posypania
Do podania: ryż jaśminowy lub basmanti.
Wykonanie:
- kalafior umyj i podziel na różyczki.
- Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy.
- Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, pokrojony drobno imbir, mielony kumin, garam masalę, curry i kurkumę. Smaż przez chwilę razem, mieszając.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż razem, mieszając, przez kilka sekund.
- Dodaj różyczki kalafiora, mleczko kokosowe i dokładnie wymieszaj.
- Przykryj patelnię i duś pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, aż kalafior zmięknie.
- Na koniec dodaj sok z cytryny lub limonki, sól, chilli do smaku. Gotuj jeszcze przez chwilę.
- kremowego kalafiora podaj z ryżej, posypanego listakmi miety.
Kremowego kalafiora możesz również przygotować w piekarniku. Wystarczy, że podłączysz wszystkie składniki sosu, wymieszasz z różyczkami kalafiora i zapieczesz w naczyniu żaroodpornym.
Wszystkie przepisy pochodzą z książki: Roślinna kuchnia miłości. Gotuj, jedz i kochaj
Roślinna kuchnia może być pełna smaku, uwodzicielska i rozgrzewająca serce.
To książka dla tych, którzy pragną dobrego i wartościowego jedzenia. Dla tych, którzy uwielbiają spędzać czas na posiłkach z ukochanymi ludźmi, celebrując bliskość i dla których ważne jest życie w zgodzie z naturą.
Dieta roślinna jest przyjazna planecie, gdyż w mniejszym stopniu niż ta tradycyjna wyczerpuje zasoby naturalne i niszczy środowisko. A przy tym jest niezwykle wartościowa. Warzywa, owoce, rośliny strączkowe, pełnoziarniste kasze, orzechy oraz pestki to doskonały pokarm i źródło cennych dla naszego organizmu witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Nie wspominając już o źródle rozkosznych doznań kulinarnych.
Ida Kulawik, autorka bloga Veganbanda proponuje kilkadziesiąt smakowitych, cieszących oczy, język i duszę przepisów na wszystkie pory roku. Od pożywnych śniadań przez aromatyczne zupy aż po wyrafinowane desery z czekoladą i owocami – korzystając z tych przepisów każdego dnia można zasmakować czegoś niezwykłego. Największym wrogiem miłości są wszak rutyna i monotonia. Można je obie przepędzić za jednym zamachem, gotując przygotowane, cieszące także oko, przepisy.
Ostatnie komentarze