Letnie słoneczne popołudnia zachęcają do spędzania wolnego czasu na łonie natury. Odpowiednie towarzystwo, duży koc i kosz wypełniony własnoręcznie robionymi smakołykami to przepis na piknik idealny. Jakie przekąski warto przygotować na tę okazję? Jeśli znudziły Ci się klasyczne kanapki, koniecznie sprawdź nasze propozycje idealne na letni piknik!

Długie dni, ciepłe wieczory i atmosfera wakacji unosząca się w powietrzu to znak, że lato rozpoczęło się na dobre. Jedną z naszych ulubionych form spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu jest piknik w towarzystwie bliskich, znajomych czy rodziny. Jeżeli szukasz inspiracji do przygotowania pysznych i zdrowych przekąsek, przedstawiamy kilka smakowitych propozycji. 

Tortilla z roślinnym gyrosem 

Fot. Materiały prasowe

Tortilla to łatwa, szybka i poręczna przekąska piknikowa. Wariacji na temat tortilli na zimno jest wiele, jednak w naszej wersji wypełniamy ją gyrosem oraz warzywnymi dodatkami. 

Składniki: 

  • 1 opakowanie roślinnego gyrosa Planty,
  • 4 placki tortilli,
  • 3 duże ogórki kiszone,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 1 papryka,
  • kilka liści sałaty lodowej,
  • kilka wykałaczek,
  • opcjonalnie ketchup, majonez, sos czosnkowy.

Wykonanie:

Na rozgrzanej patelni podsmaż roślinnego gyrosa, po czym odstaw do wystudzenia. Wszystkie warzywa pokrój w dużą kostkę lub słupki. Sałatę podziel na mniejsze części. Na tortille połóż sałatę, gyrosa oraz warzywa w preferowanej ilości. Możesz dodać także ulubiony sos. Całość zawiń w rulon i zabezpiecz ciasto wykałaczkami. Tortille zawiń w papier śniadaniowy lub folię aluminiową i włóż do przenośnego pojemnika piknikowego. 

Sałatka z truskawkami 

Na pikniku świetnie sprawdzi się także sałatka z sezonowych warzyw czy owoców. My polecamy ją w orzeźwiającej, wytrawno-słodkiej wersji z dodatkiem truskawek.

Składniki:

  • 100g truskawek,
  • 200 g rukoli,
  • garść orzechów włoskich,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • kilka liści mięty,
  • sok z ½ cytryny,
  • 1 łyżka octu balsamicznego.

Wykonanie:

Umyte i pozbawione szypułek truskawki pokrój w ćwiartki. Do przenośnej miski dodaj rukolę, truskawki, kilka listków mięty i pokrojone orzechy włoskie. Oliwę, sok z cytryny oraz ocet balsamiczny wymieszaj w osobnym naczyniu i dodaj do miski. Całość delikatnie wymieszaj. Na pikniku podaj sałatkę  z ulubionym pieczywem lub solo.

Miniburgery roślinne